Pļaujot zāli, vīrietis gūst kropļojošu savainojumu un teju zaudē redzi; ārsti brīdina par sekām, neievērojot drošību

© pexels.com

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (Austrumu slimnīca) maijā uzņemts šogad pirmais pacients, kurš guvis nopietnus un kropļojošus acs savainojumus, pļaujot zāli ar trimmeri. Austrumu slimnīcas Oftalmoloģijas klīnikā gadā nonāk vidēji trīs vai četri pacienti, kas gūst ļoti smagas acs traumas šādā veidā. Tādēļ Austrumu slimnīcas oftalmologi atgādina, ka, pļaujot zāli piemājas teritorijā, obligāti jālieto aizsargbrilles, turklāt nekādā gadījumā nevajadzētu tās noņemt darba procesā.

Austrumu slimnīcas stacionāra “Biķernieki” acu traumpunktā šajās dienās palīdzību meklēja kāds 23 gadus vecs pacients, kas bija guvis ļoti nopietnu acs traumu - radzenes un sklēras brūci ar acs iekšējo audu izkrišananu brūcē. Grieztā brūce bija vienu centimetru gara.

“Lai gan pacients tika neatliekamā kārtā operēts un operācija noritēja veiksmīgi, redzi savainotajā acī izdevās saglabāt tikai daļēji. Tagad sekos ilgs atveseļošanās periods, bet turpmākās savainojumu sekas diemžēl nav paredzamas. Var attīstīties tīklenes atslāņošanās, katarakta vai sekundāra glaukoma. Diemžēl katru gadu Oftalmoloģijas klīnikā nonāk vidēji trīs vai četri cilvēki, kas gūst ļoti smagas acs traumas, strādājot piemājas teritorijā un pļaujot zāli ar trimmeri, tādēļ mūsu uzdevums - atgādināt un piekodināt, ka katrreiz jālieto aizsargbrilles,” Austrumu slimnīcas brīdina Oftalmoloģijas klīnikas vadītāja profesore Kristīne Baumane.

“Gados jaunais cilvēks, pļaujot zāli ar trimmeri, uz īsu brīdi bija pacēlis uz pieres aizsargbrilles un pieliecās zemāk, jo zināja, ka konkrētajā vietā varētu būt stikli. Diemžēl tajā pašā mirklī viņš arī guva kropļojošu acs traumu,” stāsta pacientu ārstējošais ārsts Edijs Ustāns, kurš iestāšanās dienā pacientam veica neatliekamu operāciju narkozē - radzenes un sklēras brūces sašūšanu, acs audu repozīciju.

Trimmeru savainojumi ir ārkārtīgi kropļojoši. Pēc smagas operācijas sekos ilgs rehabilitācijas periods un pacientam būs jāsadzīvo ar pagātnē gūtās traumas sekām. Tāpat jāņem vērā pacienta un arī tuvinieku emocionālie pārdzīvojumi - krīzes situācija un ilgstošs stress.

Lai pasargātu sevi no traumu gūšanas un nokļūšanas slimnīcā, Austrumu slimnīcas ārsti atkārtoti atgādina un aicina ievērot visus paredzētos piesardzības pasākumus darbā ar trimmeri vai zāles pļāvēju, sekot līdzi instrukcijai par pareizu un drošu ierīces lietošanu, darbam izvēlēties atbilstošu aizsargtērpu un aprīkojumu. Nekādā gadījumā, pļaujot zāli, nedrīkst noņemt aizsargbrilles!

Austrumu slimnīcas stacionāra “Biķernieki” Acu traumpunktā neatliekamā oftalmoloģiskā palīdzība tiek sniegta visu diennakti. Te diennaktī pēc palīdzības vēršas vidēji 40 cilvēku, kas gūst dažādas acu traumas vai risinot citas medicīniska rakstura acu problēmas. Stacionāra “Biķernieki” Acu traumpunkts ir lielākais šāda veida medicīniskās palīdzības sniedzējs ne tikai Rīgā, bet arī Latvijā.

Svarīgākais