Ģimenes ārstu asociācija: Covid-19 pandēmija ietekmējusi iedzīvotāju vēlmi vakcinēties pret citām slimībām

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Vakcinēšana pret Covid-19 ir atstājusi emocionālu iespaidu uz iedzīvotājiem. Ģimenes ārsti novērojuši, ka, salīdzinot ar laiku pirms pandēmijas, vairāk ir tādu, kuri atsakās potēties pret citām slimībām un veikt skrīninga izmeklējumus, vēsta "TV24".

Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Alise Nicmane - Aišpure: “Būtībā jā, ir daļa pacientu, kuri šobrīd kļuvuši piesardzīgāki. Kas agrāk, piemēram, ļāva veikt bērniem visas valsts nozīmētās vakcīnas un šobrīd no vakcinācijas atsakās gan paši, gan neļauj savus bērnus turpināt vakcinēt, bet es teiktu, ka tā nav lielāka daļa”

Tikmēr Lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente Līga Kozlovska savā praksē novērojusi, ka pēc pandēmijas iedzīvotāju vakcinācija pret citām kaitēm nav mazinājusies, salīdzinot ar pimspandēmijas laiku. Tomēr, salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm, pie mums rādītāji ir zemāki, piemēram, vakcinācijā pret gripu.

Lauku Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Līga Kozlovska (ZZS): “Šogad ir viena no lielākajām aptverēm vakcinācijā pret gripu. Sezona ir beigusies, bet es domāju nākamgad cilvēki arī būs tik pat aktīvi un vēl aktīvāki. ”

Biežāk Latvijā iedzīvotāji vakcinējas pret ērču encefalītu, gripu, A,B hepatītu, arī papilomas vīrusu, savukārt senioriem un cilvēkiem ar hroniskām slimībām veic pneimokoka potes.