Raidījums: Grūtniecības laikā bērniņam nomirstot, slimnīcā par abortu prasa 500 eiro

© Pixabay.com

LTV raidījumā "4. studija" vērsās sieviete, kurai grūtniecības laikā nomira vēl nedzimušais bērniņš. To konstatēja privātā klīnikā. Kad sieviete devās uz slimnīcu, lai veiktu abortu, par to no viņas pieprasīja vairāk nekā 500 eiro samaksu.

Sievietei nosūtījums slimnīcai tika sagatavots piektdienas vēlā pēcpusdienā. Pirmdien agri no rīta stājoties slimnīcā, kas sniedz valsts apmaksātus pakalpojumus, viņa tikusi informēta, ka šādos gadījumos neatliekamā medicīniskā palīdzība ir maksas pakalpojums.

Nacionālais veselības dienests (NVD) raidījumā norādīja - ja pacients vēlas saņemt valsts apmaksātu pakalpojumu, tad viņam nepieciešams nosūtījums, ko izsniedz ārsts, kuram ir līgums ar Nacionālo veselības dienestu.

Tātad, lai saņemtu nosūtījumu, būtu jādodas pie valsts apmaksāta ginekologa. Vai arī tas var būt ģimenes ārsts, kas teorētiski var izrakstīt šādu nosūtījumu, lai saņemtu valsts apmaksātu pakalpojumu. Bet ģimenes ārstam ir jābūt pilnā veidā iesaistītam šajā procesā, kas šajā gadījumā, visticamāk, nebija.

CSP dati liecina, ka gadā Latvijā tiek veikti aptuveni 5 tūkstoši abortu.

Gads - Abortu skaits

2022. gads 4961

2021. gads 4907

2020. gads 5167