Austrumu slimnīcā šonedēļ pieejami bezmaksas izmeklējumi

© Ģirts Ozoliņš/MN

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) no šodienas līdz 24. maijam, iepriekš pierakstoties, ikvienam tiks piedāvāta iespēja ar vienkāršu bezmaksas asins analīzes testu pārliecināties par aknu veselību, veicot C hepatīta (anti-HCV) un imūndeficīta vīrusa (HIV) izmeklējuma testu, informē slimnīca.

Pārbaudes notiks Eiropas testēšanas nedēļas laikā, un slimnīca regulāri piedalās sabiedrības veselības veicināšanas pasākumos, tostarp iesaistoties regulāras testēšanās kā agrīnas diagnostikas skaidrošanā un popularizēšanā.

HIV/AIDS un C hepatīts ir nopietnas slimības, kuras var ievērojami ietekmēt cilvēka dzīvi, ja tās netiek laikus diagnosticētas un ārstētas. Tāpēc agrīna diagnostika ir ārkārtīgi svarīga, lai nodrošinātu efektīvu ārstēšanu un samazinātu slimību izplatību. Bezmaksas testēšana ir būtisks solis, lai veicinātu cilvēku apzinātību par savu veselību un regulāri, vismaz reizi gadā, atgādinātu par nepieciešamību veikt noteiktas veselības pārbaudes.

Stacionāra "Latvijas Infektoloģijas centrs" Aknu slimību nodaļas vadītāja un Latvijas Infektologu, hepatologu un HIV/AIDS speciālistu asociācijas (LIHHASA) viceprezidente, asociētā profesore Ieva Tolmane informē, ka Eiropas testēšanas nedēļas mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par skrīningu, aicinot testēties un pārbaudīties ikvienu vismaz reizi mūžā. Cilvēks, kurš nav testējies, var būt inficēts, pašam to nezinot, norāda profesore, brīdinot, ka inficēties iespējams neatkarīgi no dzīvesveida.

Latvijā C hepatīta un HIV infekcijas saslimstības rādītāji ir vieni no augstākajiem Eiropas Savienībā. C hepatīta testu ir nepieciešams veikt katram, kurš ne reizi dzīvē nav pārbaudīts uz C hepatītu, neatkarīgi no tā, vai cilvēks ir vai nav kādā riska grupā. Mūsdienās 95% gadījumu ir iespējams izārstēt, jo jau vairākus gadus pacientiem ir pieejama efektīva terapija, kuru apmaksā valsts.

Stacionāra "Latvijas Infektoloģijas centrs" ambulatoro pakalpojumu vadītāja, LIHHASA prezidente, ārste infektoloģe Inga Ažiņa uzsver, ka HIV tests būtu jāveic ikvienam seksuāli aktīvam cilvēkam reizi gadā. HIV pārnese Latvijā patlaban notiek heteroseksuālo kontaktu ceļā, un tas skar ikvienu sabiedrības locekli neatkarīgi no vecuma, dzimuma vai profesijas.

"Latvijā joprojām valda stereotipi par to, kurš var inficēties ar HIV vīrusu un vai tiešām heteroseksuālās attiecībās esošiem cilvēkiem būtu jāpārbauda sava veselība. Testēšanas dati liecina, ka HIV pacienta sociālais portrets pašlaik ir attiecināms uz ikvienu Latvijas iedzīvotāju," viņa atzīst.

Lai gan HIV infekcija nav izārstējama, piedāvājot plašākai sabiedrībai pieejamus HIV profilakses un diagnostikas pasākumus, kā arī nodrošinot efektīvu ārstēšanu un aprūpi, HIV infekcija mūsdienās ir kļuvusi par kontrolējamu hronisku veselības stāvokli, kas ļauj cilvēkiem ar HIV dzīvot ilgu un veselīgu dzīvi.

Visus izmeklējumus no šodienas līdz 24. maijam slimnīcā būs iespēja veikt bez maksas, un nebūs nepieciešams arī ģimenes ārsta nosūtījums, bet, lai plānotu izmeklējumu laikus, obligāti iepriekš jāpiesakās, zvanot uz vienoto pieraksta tālruni 67000610 un pierakstoties uz izmeklējumiem laika posmā no plkst. 9 līdz plkst. 15. Katram pacientam saskaņā ar pierakstu būs paredzētas 15 minūtes laika analīžu un izmeklējumu veikšanai, tādēļ aicinām ierasties laikus.

Minētās asins analīzes bez maksas varēs nodot stacionāra "Latvijas Infektoloģijas centrs" ambulatorās daļas poliklīnikā Linezera ielā 3, Rīgā. Papildus asins analīzēm stacionārā "Latvijas Infektoloģijas centrs" būs iespēja veikt arī aknu veselības izmeklējumu ar "Fibroskan" ierīci. RAKUS aicina ņemt vērā, ka pirms aknu izmeklējuma ar "Fibroscan" ierīci cilvēkam vismaz trīs stundas jābūt tukšā dūšā. Nedrīkst lietot arī kafiju un stipru tēju. Minētais izmeklējums būs pieejams tikai stacionārā

Šogad pirmoreiz RAKUS organizētās testēšanas akcijas ietvaros bezmaksas asins analīzes uz C hepatītu un/vai HIV infekciju būs iespēja veikt arī Austrumu slimnīcas stacionāra "Gaiļezers" analīžu punktā, kas atrodas 0. stāvā, ieeja AB1, Hipokrāta ielā 2.

Katram cilvēkam, kurš RAKUS veiks asins analīžu testu, tiks izskaidroti turpmākās rīcības soļi un arī sniegta rakstiska informācija, kas jādara, ja anti-HCV vai HIV analīžu atbilžu rezultāti izrādīsies pozitīvi. Proti, jautāt ģimenes ārstam norīkojumu pie infektologa un nevilcinoties veikt pierakstu pie RAKUS infektologa, kā arī bez maksas un anonīmi pārbaudīties uz C hepatītu un HIV infekciju iespējams HIV profilakses punktos visā Latvijā.

Pārbaude uz C hepatītu un HIV infekciju bez maksas tiek veikta katram cilvēkam, kurš nodod asinis kā donors.

Eiropas testēšanas nedēļas mērķis ir apvienot partnerorganizācijas visā Eiropā uz vienu nedēļu, lai palielinātu C hepatīta un HIV testēšanas pieejamību un veicinātu sabiedrības izpratni par ieguvumiem, ko sniedz agrīna diagnostika. Eiropas testēšanas nedēļa notiek kopš 2013. gada, un tā ir kļuvusi par plaši atzītu Eiropas mēroga pasākumu, kurā katru gadu piedalās simtiem organizāciju.

Svarīgākais