Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Veselība

Vienojas noteikt observācijas jeb pacientu novērošanas maksājumu

© Jānis Saliņš/MN

Latvijas Slimnīcu biedrība (LSB) un Veselības ministrija (VM) vienojušās noteikt observācijas jeb pacientu novērošanas maksājumu, ņemot vērā slimnīcas līmeni, aģentūrai LETA sacīja LSB valdes priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs.

VM februāra beigās nodeva saskaņošanai informatīvo ziņojumu par slimnīcas tīkla reformu, par kuru savus priekšlikumus iesniedza arī LSB. Patlaban ziņojumā minēts, ka observācijas maksājums noteikts katrai iestādei individuāli, balstoties uz 2023.gadā iestādē observēto pacientu skaitu. Tomēr biedrība iebilst pret piedāvāto aprēķināšanas metodi, norādot, ka par normu nav jāpieņem faktiskais observēto pacientu skaits, ja observējamo pacientu īpatsvars tik nozīmīgi atšķiras pa slimnīcām.

"Ja pacientam jāsniedz tikai palīdzība un to var izārstēt 24 stundu laikā, tad viņš nav jāvirza uz slimnīcas nodaļu. Mēs vienojāmies, ka observāciju skaitu pielāgo, un vienāda līmeņa slimnīcām ir aptuveni vienāds observācijas pacientu skaits. Patlaban vienai slimnīcai var būt desmit reizes vairāk observējamo nekā otrai," skaidroja Kalējs.

Viņš atzina, ka viens no sāpīgākajiem jautājumiem ir arī veselības aprūpes pakalpojumu digitalizācija. Ziņojumā tika noteikts, ka gadījumā, ja ārstniecības iestāde, kura saņem samaksu par veselības aprūpes pakalpojumu digitalizāciju, nenodrošinās medicīnisko dokumentu sagatavošanu un nodošanu vienotās veselības nozares elektroniskajai informācijas sistēmai, tai tiks piemērotas soda sankcijas attiecīgajā mēnesī sniegtajam pakalpojumu apjomam.

LSB iebilda plānotajām soda sankcijām par datu neiesniegšanu, norādot, ka, piemēram, laboratorisko datu nodošana e-veselībai no 2024.gada 1.janvāra nenotika slimnīcu vainas dēļ. E-veselības sistēma nebija gatava un savlaicīgi nebija izstrādāti visi tehniskie priekšnoteikumi, lai slimnīcu informācijas pakalpojumu sniedzēji varētu tehniski nodrošināt savienojumus un datu nodošanu.

Kalējs uzsvēra, ka rezultāts ir sasniedzams divpusējā dialogā un sadarbībā.

"Mēs gribam, lai digitalizācija notiek vispārējā līmenī starp visām slimnīcām, kurām ir vienādi noteikumi. Par noteikumiem savā starpā jārunā slimnīcām, ministrijai un informācijas sistēmu izstrādātājiem. Diemžēl pašreiz pakalpojumu izstrādātāji nevar pateikt, ka noteikumi ir skaidri. 25.janvārī paredzēta tikšanās ar izstrādātājiem, lai izveidotu vienotus noteikumus par datu kontroli un iesniegšanu," informēja Kalējs.

Patlaban biedrība sagaida no VM informatīvā ziņojuma gala variantu, lai atkārtoti tos varētu apspriest.

LETA jau rakstīja, ka ziņojumā ir iekļauta informācija par VM plānotajiem pasākumiem stacionāro veselības aprūpes pakalpojumu pilnveidē, tostarp neatliekamās medicīniskās palīdzības jomā. Tāpat tajā aktualizētas prasības slimnīcu darbības profiliem un to līmeņiem, iezīmēta reģionālo slimnīcu sadarbības tīkli un noteikts to darbības principus, kā arī noteikta metodisko centru izveide un vadība, kas nodrošinās sistēmisku ārstniecības procesu kvalitātes pārraudzību valstī.