Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Veselība

Pārāk liela D vitamīna deva var izraisīt nāvi

© Freepik

Lielbritānijas medijus nesen pāršalca ziņa par kāda kunga nāvi cienījamā vecumā, ko izraisījusi D vitamīna pārdozēšana jeb tā saucamā hiperkalciēmija.

Pārbaudēs atklājās, ka 89 gadus vecā Deivida Mičenera D vitamīna līmenis bija maksimālajā punktā, ko spēj reģistrēt analīzes metode. Viņa nāve bija saistīta ar tādiem faktoriem kā D vitamīna toksicitāte, sirds mazspēja, išēmiska sirds slimība un hroniska nieru mazspēja.

D vitamīna toksicitāte, kas pazīstama arī kā hipervitaminoze, ir reta, taču potenciāli nopietna slimība, ko izraisa pārmērīgs D vitamīna līmenis organismā. Tas parasti notiek, ja cilvēki patērē lielas uztura bagātinātāju devas, nevis no vitamīna uzņemšanas līdz ar ikdienas uzturu vai uzturoties saulē.

D vitamīns ir svarīgs kalcija un fosfora līmeņa regulēšanai organismā, atbalstot kaulu veselību, imūnsistēmu un citus fizioloģiskus procesus. Tomēr, ja tā ir pārāk daudz, tas var izraisīt negatīvas sekas.

Līdz ar neseno notikumu ārsts Džonatans Stīvenss ir izdevis ziņojumu, mudinot attiecīgās iestādes brīdināt patērētājus par šīm briesmām, ziņo "Fox News". "Vitamīnu piedevām var būt ļoti nopietni riski un blakusparādības, ja tos lieto pārmērīgi," teikts ziņojumā. "Pašreizējās pārtikas marķēšanas prasības neprasa, lai šie riski un blakusparādības būtu jāraksta uz iepakojuma."