Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Veselība

SPKC nosauc novadus, kur pastāv vislielākais risks saslimt ar ērču encefalītu; šajās teritorijās būs pieejamas bezmaksas vakcīnas

© f64.lv, Lauris Aizupietis

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) vietnē publicēts šī gada ērču encefalīta endēmisko teritoriju saraksts. Šogad sarakstā iekļauti pieci novadi - Kuldīgas novads, Dienvidkurzemes novads, Ventspils novads, Talsu novads un Cēsu novads.

Teritorijas ar visaugstāko saslimstības līmeni, kurās 2024. gadā tiek nodrošināta bērnu bezmaksas vakcinācija pret ērču encefalītu, tika noteiktas, veicot epidemioloģiskās uzraudzības datu analīzi par saslimstību ar ērču encefalītu piecu gadu periodā (no 2019. līdz 2023. gadam).

No 2019. līdz 2023. gadam visvairāk ērču encefalīta saslimšanas gadījumu uz 100 000 iedzīvotājiem bijis Kuldīgas novadā - 90,5 saslimšanas gadījumi, Dienvidkurzemes novadā - 74,5, Ventspils novadā - 70,4, Talsu novadā - 60 un Cēsu novadā - 32,5.

Valsts apmaksātu vakcināciju pret ērču encefalītu var saņemt bērni no viena gada līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai, ja bērna deklarētā dzīvesvieta ir ērču encefalīta endēmiskajā teritorijā. Vakcināciju plāno un veic ģimenes ārsts, kura pamatprakse ir attiecīgajā teritorijā. Ja bērns ir reģistrēts endēmiskajā teritorijā, bet viņa ģimenes ārsta prakse neatrodas šajā teritorijā, vakcinācija jāveic pie cita ģimenes ārsta - pie tāda, kura prakse atrodas kādā no endēmiskajām teritorijām.

Tāpat kā līdz šim, bāreņus un bez vecāku gādības palikušos bērnus ar valsts apmaksāto vakcīnu pret ērču encefalītu vakcinē visā Latvijas teritorijā, neatkarīgi no dzīvesvietas. Vakcināciju plāno un veic ģimenes ārsts. Bērnu aprūpes iestādēs un internātskolās bērnu vakcināciju plāno un organizē attiecīgās iestādes administrācija.

SPKC informē, ka šogad, pamatojoties uz Imunizācijas valsts padomes lēmumu, mainīta vakcīnu saņemšanas kārtība - rekomendācija pāriet uz 10 gadu (iepriekš 5 gadi) balstvakcinācijas intervālu pēc ceturtās ērču encefalīta vakcīnas devas saņemšanas (pamatvakcinācija - 1.; 2.; 3. pote un pirmā balstvakcinācija).

SPKC speciālisti norāda, ka ērču aktivitātes sezona sākas, kad sniegs nokūst un gaisa temperatūra pārsniedz +3..+5°C grādus, tāpēc ir svarīgi vakcinēties laikus. Ērču aktivitātes sezona Latvijā parasti ilgst no aprīļa sākuma līdz oktobra beigām, bet labvēlīgos meteoroloģiskajos apstākļos var būt garāka.

SPKC epidemiologi atgādina, ka vakcinācija nodrošina aizsardzību tikai un vienīgi pret ērču encefalītu, bet nepasargā no citām ērču pārnestām slimībām, piemēram, Laimas slimības un ērlihiozes.