Plāno uzlabot veselībai drošu tetovēšanas un pīrsinga pakalpojumu sniegšanu

© Pexels.com

aldībā atbalstīja Veselības ministrijas (VM) izstrādāto noteikumu projektu, kas paredz uzlabot klientu veselībai drošu tetovēšanas un pīrsinga pakalpojumu sniegšanu.

Arvien pieaug to cilvēku skaits, kas izvēlas tādas invazīvas skaistumkopšanas procedūras, kā piemēram, mikropigmentācija jeb permanentais grims un tetovēšana. Šo procedūru veikšanai tiek izmantots tetovēšanas maisījums, un procedūras ietver adatu izmantošanu vai kādu citu metodi, piemēram, uzacu pigmentāciju matiņu tehnikā, kas nenovēršami rada ādas virsējā slāņa ievainojumu, līdz ar ko ķermenis absorbē procedūras laikā izmantoto tetovēšanas tinti, kuras sastāvā ir krāsvielas un palīgvielas, tas ir šķīdinātāji, stabilizatori, mitrinātāji, pH regulatori, mīkstinātāji, konservanti un biezinātāji.

Patlaban noteikumi par higiēnas prasībām tetovēšanas un pīrsinga pakalpojumu sniegšanai un speciālajām prasībām tetovēšanas līdzekļiem nosaka prasības tetovēšanas, tai skaitā mikropigmentācijas, permanentā grima, skarifikācijas un pīrsinga pakalpojumiem un to sniedzējiem. Tomēr VM norāda, ka daudzi pakalpojumu sniedzēji, īpaši kosmētiķi, joprojām uzskata, ka ausu caurduršana nav pīrsinga pakalpojums un ir piederīga noteikumiem par higiēnas prasībām skaistumkopšanas pakalpojumu sniegšanai.

Ministrijā skaidro, ka pīrsings ir jebkuras ķermeņa daļas, tai skaitā arī ausu, tāpat kā mēles, nāss, nabas, uzacs caurduršana un izrotāšana ar gredzentiņiem, kniedēm vai citām rotām. Nosakot, ka pīrsinga pakalpojumā ietilpst arī ausu caurduršanas procedūra, VM vērtējumā, tādējādi varētu sakārtot ausu caurduršanas pakalpojumu sniedzēju darbu. Šobrīd noteikumi ausu caurduršanai un pārējiem pīrsinga pakalpojumiem nosaka stingrus drošības nosacījumus, piemēram, nepieciešamību klientam izsniegt rakstisku informāciju par pakalpojumu un brūces pēcapstrādi, saņemt klienta aizpildītu aptaujas anketu, kā arī paredz ilgāku mācību kursu.

Lai nodrošinātu klientam iespēju pieņemt apzinātu lēmumu par tetovēšanas vai pīrsinga procedūras veikšanu, klienta rīcībā vēl pirms procedūras uzsākšanas ir jābūt pilnīgai, tai skaitā rakstiskai, informācijai ne tikai par procedūru, bet arī par rotaslietām vai tetovēšanas tinti, tās sastāvu, iespējamajām blaknēm, ļaujot klientam pirms procedūras un anketas parakstīšanas vēlreiz iepazīties ar visu pakalpojuma informāciju un noskaidrotu sev būtiskus jautājumus, ja tādi rodas, norāda VM.

Tādēļ grozījumi paredz arī pakalpojumu sniedzējiem pirms procedūras izsniegt rakstisku informācijas apkopojumu par tetovēšanas procedūrā izmantojamajām vielām, gan to iespējamo ietekmi uz veselību, gan citiem klientam būtiskiem ar pakalpojumu saistītiem jautājumiem. Iepriekš šāda informācija rakstiski tika izsniegta tikai pēc pakalpojuma.

Pieņemtais noteikumu projekts skar tetovēšanas un pīrsinga pakalpojuma sniedzējus, ietverot apmācību programmā saturu par tetovēšanā izmantojamajām vielām, to marķējumu un vēl citiem jautājumiem, lai klientam sniegtu veselībai drošu pakalpojumu, kas būtu saskaņā gan ar klienta tiesībām, gan atbilstu jaunākajai Eiropas Savienības regulai. Apmācībās tiks iekļauts saturs par tetovēšanā izmantojamajiem maisījumiem, to marķējumu un klientam sniedzamo informāciju.

Tāpat grozījumi paredz, ka turpmāk tetovēšanas un pīrsinga pakalpojumu sniedzējiem nebūs atkārtoti, reizi piecos gados, jāmācās anatomijas un fizioloģijas jautājumi, kas ir apgūti pirmreizējās apmācības kursā un pēc būtības nemainās.

Tetovēšanas un pīrsinga pakalpojumu uzraudzību un kontroli veic Veselības inspekcija. Par izmaiņām ir informēta nozare - Latvijas Tetovēšanas biedrība, Latvijas Skaistumkopšanas speciālistu asociācija, Latvijas kosmētiķu un kosmetologu asociācija.