Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Veselība

Atklājums medicīnas pasaulē: ar asins analīzēm var diagnosticēt Alcheimera slimību

© Depositphotos

Jauns Gēteborgas universitātes pētnieku grupas pētījums atklājis, ka asins analīzes ir tikpat labas kā dārgākas un sāpīgākas metodes Alcheimera slimības pazīmju noteikšanai, raksta euronews.com.

Pēc zinātnieku domām, Alcheimera slimību var diagnosticēt ar vienkāršu asins analīzi tikpat precīzi, kā to var izdarīt ar sāpīgām punkcijām vai dārgām smadzeņu skenēšanas metodēm.

Gēteborgas Universitātes pētnieku grupas pētījums, kas publicēts žurnālā Jama Neurology, atklāja, ka asins analīze, ko sauc par ALZpath, var noteikt Alcheimera pazīmes smadzenēs tikpat ticami kā citas pašlaik izmantotās metodes.

Pētnieki analizēja datus no dažādiem pētījumiem ASV, Kanādā un Spānijā, iesaistot 786 cilvēkus, tostarp pacientus ar kognitīviem traucējumiem un dažus bez tiem.

Izmēģinājumos pacientiem tika veikta punkcija vai smadzeņu skenēšana, lai diagnosticētu, vai viņiem nav Alcheimera slimība.

Proteīns p-tau217, ko var noteikt asins paraugos ar tādiem testiem kā ALZpath, ir Alcheimera izraisītu smadzeņu izmaiņu marķieris pat tad, ja slimības izraisītie kognitīvie traucējumi ir vieglā formā - pētnieku komanda salīdzināja šo pētījumu rezultātus ar tiem pašiem pacientiem veiktajām asins analīzēm, atklājot, ka 80% cilvēku var diagnosticēt, izmantojot asins analīzi bez papildu izmeklēšanas.

Šis ātrais un lētais veids, kā noteikt slimību - visizplatītāko demences veidu - varētu palīdzēt pacientiem saņemt ārstēšanu, turklāt tas varētu arī palīdzēt noteikt, vai pacienti cieš no Alcheimera slimības vai cita veida demences, potenciāli palīdzot miljoniem cilvēku, kuri nevar viegli veikt smadzeņu skenēšanu vai mugurkaula punkciju.

Saskaņā ar Pasaules Veselības organizācijas (PVO) datiem, visā pasaulē pašlaik vairāk nekā 55 miljoni cilvēku cieš no demences, no kuriem vairāk nekā 60% dzīvo valstīs ar zemiem un vidējiem ienākumiem.

Paredzams, ka nākotnē demences skarto skaits pieaugs, un vispasaules Alcheimera slimību asociāciju federācija, lēš, ka pacientu skaits gandrīz dubultosies ik pēc 20 gadiem, sasniedzot 78 miljonus 2030. gadā un 139 miljonus 2050. gadā.