Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Veselība

Uzziņai: kādas izmaiņas no 1. janvāra ieviestas valsts apmaksāto veselības pakalpojumu klāstā

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

No 2024.gada 1.janvāra ir ieviesti vairāki jaunumi un uzlabojumi valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanā iedzīvotājiem. Par to, kas jāzina, saistībā ar jaunumiem, informē Nacionālais veselības dienests (NVD).

Prioritāra pakalpojumu sniegšana grūtniecēm

Turpmāk grūtniecēm un sievietēm pēcdzemdību periodā valsts apmaksātie ambulatorie veselības aprūpes pakalpojumi, piemēram, speciālistu konsultācijas, diagnostiskie izmeklējumi (ultrasonogrāfija, elektrokardiogramma u.c.) tiek sniegti prioritāri jeb ārpus kopējās pieraksta rindas - 10 darbdienu laikā no dienas, kad sieviete būs vērsusies ārstniecības iestādē, lai pierakstītos. Paātrināti konsultācijas un izmeklējumus varēs saņemt, ja tie ir nepieciešami saistībā ar grūtniecību vai pēcdzemdību aprūpi (līdz 70 dienām). Tāpat kā iepriekš, saņemot medicīnisko palīdzību, grūtniecēm un sievietēm pēcdzemdību periodā nav jāmaksā valstī noteiktie pacienta līdzmaksājumi, jo tos ārstniecības iestādēm maksā NVD.

Uzlabojumi onkoloģijas pacientu veselības aprūpē

Onkoloģisko pacientu ārstēšana un pakalpojumu pieejamības uzlabošana joprojām ir viena no prioritārajām veselības aprūpes jomām un šogad ārstēšanai un pakalpojumu pieejamībai papildu plānoti ap 10 miljoniem eiro.

Ar 1.janvāri uzlabota onkoloģisko pacientu koordinatoru pakalpojumu pieejamība, palielinot līdzšinējo slodžu skaitu, lai pakalpojumu varētu saņemt lielāks pacientu skaits. Koordinatori onkoloģijas pacientiem nodrošina savlaicīgu, iespēju robežās vienlaicīgu pakalpojumu saņemšanu, sniedz nepieciešamo informāciju un atbalstu diagnostikas, ārstēšanas un dinamiskās novērošanas posmos.

Atbilstoši starpvalstu rekomendācijām, uzlabojumi ieviesti arī pacientu ar mākslīgo atveri (stoma) aprūpē. Papildu 1,6 miljoni eiro ļaus palielināt pacientiem ikdienā nepieciešamo preču skaitu - par 50% palielināts valsts apmaksāto kolostomas un ileostomas maisiņu apjoms mēnesī, savukārt urostomas maisiņu apjoms pieaugs par 10 maisiņiem mēnesī. Par 20 vienībām vairāk valsts gadā apmaksās arī ileostomas, urostomas un kolostomas pamatnes (bāzes plates).

Saņemot ārstu konsilija lēmumu, turpmāk būs iespēja veikt valsts apmaksātu dzimumšūnu (olšūnu vai spermatozoīdu) paņemšanu, sasaldēšanu un uzglabāšana uz laiku līdz 10 gadiem, ja pacientam ārstēšanās procesā nepieciešama ķīmijterapija, kas var būtiski ietekmēt auglību. Tādējādi pacientiem tiks nodrošināta iespēja nepieciešamības gadījumā nākotnē izmantot uzglabāto materiālu. Jaunais pakalpojums izveidots sadarbībā ar vadošajiem nozares speciālistiem un ārstu biedrībām, kas izvirzījušas pakalpojuma nepieciešamību par prioritāti un tas ir viens no Onkoloģijas plāna 2022. - 2024.gadam pasākumiem. Vienlaikus tiek turpināts darbs pie pakalpojuma attīstīšanas, lai nākotnē šādu pakalpojumu varētu nodrošināt arī pacientiem ar onkoloģiskām slimībām, kuri saņem staru terapiju tām ķermeņa zonām, kas var ietekmēt reproduktīvo veselību.

Zobārstniecības pakalpojumi bērniem

Lai veicinātu bērnu zobārstniecības pieejamību un modernizāciju, NVD sadarbībā ar Latvijas Zobārstu asociāciju ir izveidojis vairāk nekā 30 jaunas manipulācijas un pārrēķinājis valsts tarifu vairāk nekā 10 manipulācijām. Tas ļaus nodrošināt valsts apmaksātu zobu sakņu ārstēšanu un pildīšanu, silantus zobu pārklāšanai, mūsdienīgu iekārtu izmantošanu, kā arī tiks nodrošināts bērnu zobārstniecības pakalpojumu apjoma pieaugums atbilstoši faktiskajām izmaksām. Šim mērķim un bērnu zobārstniecības pakalpojumu rindu mazināšanai šogad ir piešķirti 10 miljoni eiro.

Laboratoriskās analīzes reto slimību pacientiem

Noteiktos gadījumos, kad Latvijas laboratorijās nav iespējams veikt specifikas analīzes reto slimību pacientiem, piemēram, jo nav nepieciešamais aprīkojums, turpmāk laboratorijas varēs nosūtīt paņemto analīžu materiālu uz citas Eiropas Savienības dalībvalsts laboratoriju. Analīžu materiāla pārbaude un sūtīšanas izmaksas tiks apmaksātas no valsts budžeta līdzekļiem, informē NVD.

Pakalpojumi kaulu trausluma slimību ārstēšanai

Bērniem ar ģenētisku kaulu trausluma slimību, kas neļauj organismam veidot spēcīgus kaulus, no šī gada sākuma apmaksā īpaši piemērotus implantus. Jauno implantu nodrošināšanu VSIA "Bērnu klīniskā universitātes slimnīca" plānots uzsākt pakāpeniski. Tie ir paredzēti tieši pacientiem ar OI diagnozi, jo iepriekš izmantotie implanti radīja lielu komplikāciju risku un nepieciešamību pēc atkārtotām ķirurģiskām operācijām u.c. ārstēšanas.

Miega izmeklējumu apmaksas paplašināšana

NVD informē, ka tiek paplašināta pakalpojuma pieejamība četriem valsts apmaksātiem izmeklējumiem pacientiem ar miega un elpošanas slimībām - poligrāfija, polisomnogrāfija, multiplais miega latentuma tests un transkutāna kapnogrāfija. Tie ir diagnostiskie testi, kas tiek izmantoti, lai novērtētu miega traucējumus, ieskaitot retās slimības, kas ietekmē miegu. Iepriekš šādus izmeklējumus nodrošināja tikai bērniem, savukārt turpmāk tie nepieciešamības gadījumā ar ārsta-specialista nosūtījumu tiks veikti arī pieaugušajiem.

Psihiatriskā ārstēšana

Pacientiem ar hroniskiem psihiskās veselības traucējumiem, ilgstoši uzturoties psihiatriskā profila ārstniecības iestādēs, ir ierobežota pieejamība zobārstniecības un oftalmoloģijas pakalpojumiem. Lai uzlabotu šīs medicīniskās palīdzības pieejamību, pacientiem, kuri stacionārā atrodas vismaz trīs mēnešus, no 1.janvāra tiek nodrošināti valsts apmaksāti zobārstniecības pakalpojumi - zobu labošana, ekstrakcija un minimāla protezēšana. NVD skaidro, ka tas ir būtiski, jo, ilgstoši nesaņemot nepieciešamo zobārstniecības palīdzību, cieš pacientu zobu veselība, kā rezultātā var būt apgrūtināts ēšanas process. Pakalpojumu sniedz psihiatrijas iestādes stacionārā/zobārstniecības kabinetā vai arī ar pacienta nogādāšanu pie zobārstniecības pakalpojumu sniedzēja.

Tāpat šiem cilvēkiem turpmāk tiek nodrošinātas arī valsts apmaksātas brilles (gan lēcas, gan ietvari). Pacientiem, kas saņem ilgstošu psihiatrisko ārstēšanu stacionārā, pakalpojumu organizē ārstniecības iestādē, piesaistot optometristu vai optikas pakalpojumu sniedzēju.

Valsts apmaksāta kontracepcija riska grupu sievietēm

Sievietēm, kuras ir pakļautas sociālās atstumtības riskam, no šī gada tiek nodrošināta valsts apmaksāta kontracepcija - intrauterinā sistēma (spirāle) vai kontraceptīvais zemādas implants. Kontracepcija ir pieejama sievietēm, kurām ir: diagnosticēti psihiskās attīstības traucējumi (diagnozes F70-F79); ir alkohola vai narkotisko vielu atkarība (noteiktas diagnozes); ir bijušas dzemdības līdz 19 gadu vecumam (ieskaitot).

Valsts apmaksātas kontracepcijas ieviešana nodrošinās iespēju riska grupu sievietēm pasargāt sevi no nevēlamas grūtniecības. Iepriekš šīm sievietēm bija pieejama tikai neatgriezeniska ķirurģiska kontracepcija.

Jāatzīmē, ka par piemērotāko kontracepcijas veidu katrā individuālajā gadījumā sieviete lems kopā ar ginekologu, kurš pēc anamnēzes ievākšanas piedāvās sievietes dzīvesveidam un dzīves situācijai atbilstošāko kontracepcijas metodi. Informācija par ārstniecības iestādēm, kurās var pieteikt un saņemt šo pakalpojumu, tuvākajā laikā tiks publicēta NVD tīmekļa vietnē.

Informācija par valsts apmaksātiem pakalpojumiem

Informāciju par valsts apmaksātiem veselības aprūpes pakalpojumiem iedzīvotāji var noskaidrot NVD tīmekļa vietnē vai zvanot uz bezmaksas informatīvo tālruni 80001234 (darba laiks: pirmdiena - ceturtdiena plkst.8.30 - 17:00, piektdiena plkst.8:30 - 15:00).