Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Veselība

Zavadska: Šobrīd mēs vienkārši metam vakcīnas ārā

© Pixabay.com

Eiropas Savienības dalībvalstis iznīcinājušas vakcīnas pret Covid-19 vairāk nekā četru miljardu eiro apmērā, izpētījis izdevums "Politico". Utilizētas vairāk nekā 200 miljonu neizlietotu vakcīnu visā Eiropas Savienībā, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Latvijā valsts budžetam nodarītos zaudējumus šobrīd neatklāj, kā iemeslu minot vakcīnu ražotāju komercnoslēpumu. Tomēr, balstoties uz pirms gada LTV raidījuma "De facto" izpētīto, kur par pamatu ņemta informācija, ko ministrijai bija pieprasījuši Saeimas deputāti, sanāk, ka pirms gada piegādāto vakcīnu vērtība bija 92,7 miljoni eiro, šogad tā ir tikai pieaugusi. Ņemot vērā, ka puse pošu netika izmantotas Latvijas iedzīvotāju vakcinācijai, zaudējumi ir vairāku desmitu miljonu eiro vērtībā.

"Vakcīnu derīguma termiņi regulāri tiek pārskatīti, un, tiem tuvojoties beigām, vakcīnas vai nu tiek ziedotas, mēģinātas pārdod, bet pārdot ir ļoti grūti, jo visiem ir daudz. Nu, man ir tikai jāizsaka nožēla par šo situāciju.

Šobrīd mēs vienkārši metam vakcīnas ārā," atzina Dace Zavadska.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka septembrī lieltirgotavu un medicīnas iestāžu noliktavās pašlaik neizlietotas glabājas vairāk nekā viens miljons Covid-19 vakcīnas devu. Tās ir dažādu farmācijas kompāniju ražotas vakcīnas, kuras līdz šim izmantoja gan primārajā vakcinācijā, gan arī vakcinējot iedzīvotājus otro un trešo reizi.

Latvijai kopumā tika iezīmēti 8,6 miljoni vakcīnas devu, kam no valsts budžeta bija nepieciešami vairāk nekā 140 miljoni eiro. Publiski pieejamā informācija rāda, ka līdz šim izmantotas 2,9 miljoni vakcīnas devu.

Lai arī daļu vakcīnu vēl var izmantot vakcinācijai, kā norāda speciālisti, tomēr maz ticams, ka lielāko daļu no šīm vakcīnām patiešām izlietos. Slimību profilakses un kontroles centrā stāsta, ka pašlaik visā Eiropas Savienībā ir vakcīnu pārpalikumi. Latvija kopā ar vairākām citām dalībvalstīm ir nosūtījusi Eiropas Komisijai oficiālu pieprasījumu pārskatīt komisijas ar Covid-19 vakcīnu ražotājiem slēgto līgumu nosacījumus, lai tie kļūtu elastīgāki un ļautu dalībvalstīm saņemt vakcīnas atbilstoši vajadzībām. Runājot par neizlietoto vakcīnu likteni, centrā saka: speciālisti regulāri skatās, kāda ir situācija. Ja vakcīnām beidzas derīguma termiņš, tad medicīnas iestādes atbilstoši noteiktajai kārtībai tās var utilizēt. Taču, kas notiks ar milzīgo vakcīnu uzkrājumu - skaidru atbildi pagaidām neizdevās saņemt. Scenāriji ir trīs: izmantot aktīvāk primārajā vakcinācijā (jaunās var izmantot tikai tad, ja cilvēks saņēmis primāro vakcināciju), nāksies tās likvidēt vai, kamēr tās derīgas - ziedot valstīm, kurām nav iespēju tās iegādāties.