Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Veselība

Valsts iesaistīsies Daugavpils Reģionālās slimnīcas darbības nepārtrauktības nodrošināšanā

© Kaspars Krafts/MN

Valsts iesaistīsies Daugavpils Reģionālās slimnīcas darbības nepārtrauktības nodrošināšanā, aģentūru LETA informēja Veselības ministrijā (VM).

Šodien norisinājās veselības ministra Hosama Abu Meri (JV), ministrijas speciālistu, Daugavpils, Augšdaugavas novada pašvaldības un Daugavpils Reģionālās slimnīcas vadības tikšanās, kuras laikā panākta vienošanās par valsts iesaistīšanos Daugavpils Reģionālās slimnīcās darbības nepārtrauktības nodrošināšanā un turpmākajā pārvaldībā.

Abu Meri tikšanās laikā akcentēja savu stratēģisko redzējumu par nepieciešamību valstij iesaistīties reģionālā līmeņa slimnīcu pārvaldībā. Tas ļautu nodrošināt ciešāku augstākā līmeņa - klīnisko universitātes slimnīcu un reģionālā līmeņa slimnīcu - savstarpēju sadarbību un integrāciju, sasniedzot virsmērķi - veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības, kvalitātes un efektivitātes uzlabošanos iedzīvotājiem visā valsts teritorijā.

Divu nedēļu laikā tiek sagaidīts VM, Daugavpils pašvaldības un Daugavpils Reģionālās slimnīcas pārstāvju sagatavots konkrētu rīcību plāna piedāvājums procesa uzsākšanai un īstenošanai.

Tikšanas dalībnieki bija vienisprātis, ka Daugavpils Reģionālā slimnīca ir lielākā reģionālā līmeņa slimnīca Latvijā, ar stratēģisku nozīmi Latgales reģionā gan veselības pakalpojumu pieejamības, gan drošības ziņā un ir svarīgi nodrošinā tās darbības nepārtrauktību. Ņemot vērā slimnīcas nozīmi veselības aprūpes sistēmā un tās kapitāldaļu turētāju konceptuālo skatījumu par nepieciešamību valsts iesaistei slimnīcas pārvaldībā, VM iesaistīšanās Daugavpils Reģionālās slimnīcas pārvaldībā tiks īstenota kā pirmais solis, īstenojot visaptverošu slimnīcu tīkla reformu visā Latvijā.

LTV raidījums "Panorāma" jau vēstīja, ka Daugavpils reģionālā slimnīca paliek parādā ne tikai piegādātājiem, bet arī darbiniekiem, tāpēc ārstiem, kuru alga pārsniedz 2000 eiro, daļu samaksas par darbu pārskaitīs nākamajā gadā.

Raidījums ziņoja, ka parāds piegādātājiem mērāms sešos miljonos eiro.

Jaunā Daugavpils reģionālās slimnīcas vadītāja Inta Vaivode par lēmumu darbiniekiem, kuru algas pārsniedz 2000 eiro mēnesī, tās neizmaksāt pilnā apmērā, raidījumam norādīja, ka "šis ir ļoti nepopulārs lēmums, bet paldies kolektīvam, kas nāca pretī".

Vaivode arī paskaidroja, ka gandrīz 70% darbinieku, kurus šis lēmums skar, nāca pretī un parakstīja rakstiskas vienošanās par to, ka algas daļa tiek pārcelta uz janvāra mēnesi.

Daugavpils pilsētas pašvaldībai pašlaik pieder 88,64% slimnīcas kapitāldaļu, Augšdaugavas novada pašvaldībai - 8,93%, bet Rīgas Stradiņa universitātei - 2,43% kapitāldaļu.

Daugavpils reģionālajā slimnīcā strādā 1670 darbinieki, liecina "Firmas.lv" dati. Slimnīcas apgrozījums pērn bija 50,97 miljoni eiro, bet zaudējumi - 3,5 miljoni eiro.

Daugavpils Reģionālās slimnīcas padome oktobrī par slimnīcas valdes priekšsēdētāju uz laiku iecēlusi AS "Veselības centru apvienība" medicīnas centra "Olvi" direktori Vaivodi, bet par valdes locekli - bijušo Nacionālā veselības dienesta direktoru Edgaru Labsvīru.