Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Veselība

Profesiju klasifikatorā rosina iekļaut 15 jaunas profesijas, to vidū arī dūlu un aerokosmisko inženieri

© Pixabay.com

Vadība rīt lems par iespējamām izmaiņām Profesiju klasifikatorā.

Profesiju klasifikatorā plānots iekļaut vairākas jaunas profesijas, piemēram, operatīvā medicīniskā transportlīdzekļa vadītājs, operatīvā medicīniskā transportlīdzekļa vadītājs (ārstniecības atbalsta persona), izmēģinājuma lidojumu inženieris, aerokosmiskais inženieris, medicīnas fizikas eksperts (radiācijas drošībā), BIM vadītājs, BIM koordinators, BIM tehniķis, inženiersistēmu būvuzraugs, būvuzrauga palīgs, programmatūras risinājumu vadītājs, lietotāju saskarnes dizainers, lietotāju pieredzes dizainers, kā arī ministra biedrs un dūla.

Ministra biedra iekļaušanu Profesiju klasifikatorā rosina Valsts kanceleja. Vairāk šeit.

Profesiju klasifikatorā dūlu rosina iekļaut SIA "Ģimenes veselības centrs "STĀRĶA LIGZDA"". Priekšlikums saskaņots ar Veselības ministriju un Latvijas Vecmāšu asociāciju.

Likumprojekta anotācijā iekļauts šāds pamatojuma dūlas iekļaušanai Profesiju klasifikatorā: "Dūla ir atbalsta persona, kas topošajai māmiņai sniedz emocionālu, informatīvu un praktisku atbalstu grūtniecības, dzemdību un pēcdzemdību laikā, bet tā nesniedz medicīnisku palīdzību. Dūlas mērķis ir palīdzēt sievietēm iegūt neaizmirstamu un stiprinošu dzemdību pieredzi. Dūlas konsultācijas var palīdzēt kliedēt bailes un satraukumu par dzemdībām, dot papildu drošības izjūtu un iegūt pārliecību par savām spējām aprūpēt bērniņu pēc tā piedzimšanas. Tāpat, ja ir bijusi nepatīkama pieredze iepriekšējās grūtniecībās vai dzemdībās. Dūlas klātbūtne dzemdībās būtiski ietekmē dzemdību kvalitāti un rada pozitīvu pieredzi. Dūlas konsultācijas mazina stresa līmeni bērniņa gaidīšanas laikā un palīdz emocionāli un praktiski sagatavoties dzemdībām. Pēcdzemdību periodā dūlas klātbūtne atvieglo jaunās māmiņas ikdienu un sniedz atbalstu."

2023.gadā jūlijā dūlu izglītību ir akreditējis Latvijas Izglītības kvalitātes valsts dienests. Pamatuzdevumu apraksts:

- sniegt sievietei emocionālu, fizisku, morālu un faktos bāzētu izglītojošu atbalstu pirmsdzemdību un dzemdību laikā, sniegt padomus pēc dzemdībām, piemēram, bērnistabas un bērnam drošas mājās organizēšana, zīdīšanas sekmēšanai, atbalstīt sievieti un viņas ģimeni, atvieglojot ikdienu pēcdzemdību periodā