Šogad Austrumu slimnīcā par vairākiem tūkstošiem palielinājies stacionāri ārstēto pacientu skaits

© f64.lv, Kaspars Krafts

Šī gada pirmajos deviņos mēnešos Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) stacionāri ārstēto pacientu skaits palielinājies par 2377 pacientiem jeb par 5,6%, salīdzinot ar analogu periodu 2022.gadā, informē slimnīcas Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Gundega Vārpa.

Operatīvais RAKUS deviņu mēnešu darbības pārskats liecina, ka slimnīcas stacionāros sniegti pakalpojumi 44 925 pacientiem. Pieaugums saistīts ar Covid-19 pandēmijas beigām un tai sekojošu iespēju pacientiem risināt iepriekš atliktās veselības problēmas, uzskata slimnīca.

Ambulatori 2023.gada deviņos mēnešos nodrošināti 219 189 pakalpojumi, un tas ir par 9,1% jeb 18 243 pakalpojumiem vairāk nekā šajā pašā periodā pirms gada. No ambulatori sniegto pakalpojumu kopskaita - 219 189 pakalpojumiem - šajā laikā attālināti sniegtas 30 374 attālinātās konsultācijas jeb 14% no ambulatorajiem pakalpojumiem, un tas ir pieaugums par 19% salīdzinājumā ar attālināti sniegto ambulatoro konsultāciju skaitu 2022.gada deviņos mēnešos, kad to skaits sasniedza 24 478 konsultācijas. Visvairāk attālināto konsultāciju 2023.gada deviņos mēnešos snieguši infektologi, onkologi ķīmijterapeiti un hematologi.

Salīdzinot ar 2022.gadu, šogad deviņos mēnešos audzis arī dienas stacionāros apkalpoto pacientu skaits. Operāciju skaits dienas stacionāros šajā periodā salīdzinājumā ar 2022.gadu pieaudzis par 29% un sasniedzis 24 752 operācijas. Vislielākais pacientu skaits ir ķirurģijas, traumatoloģijas, ķīmijterapijas un hematoloģijas, uroloģijas, ginekoloģijas dienas stacionāros.

Ambulatoriem pacientiem veikto laboratorijas izmeklējumu skaits pārskata periodā ir pieaudzis par 6% attiecībā pret 2022.gada deviņiem mēnešiem, sniedzot 768 626 izmeklējumus.

Turpinoties Laboratorijas dienesta ciešai sadarbībai ar slimnīcām Latvijas reģionos, no 2023.gada februāra SIA "Liepājas reģionālā slimnīca" veic visus patoloģiskos izmeklējumus Patoloģijas centrā. Laboratorisko izmeklējumu jomā noslēgti sadarbības līgumi ar SIA "Cēsu klīnika", SIA "Aizkraukles slimnīca" un SIA "Jēkabpils reģionālā slimnīca". Par reto slimību ģenētisko izmeklējumu veikšanu noslēgts sadarbības līgums ar SIA "Bērnu klīniskā universitātes slimnīca".

RAKUS Radioloģijas centrā 2023.gada deviņos mēnešos ir veikts par 5% lielāks izmeklējumu skaits nekā 2022.gada attiecīgajā periodā, kopējam izmeklējumu skaitam šajā periodā sasniedzot 168 706 izmeklējumus. Tas panākts, strādājot pie rindu aizpildīšanas sadarbībā ar slimnīcas Klientu apkalpošanas centru, pārskatot plānotos izmeklējumu veidus un metodes un tos pielāgojot pieprasījumam un pieejamajiem resursiem, skaidro slimnīcā.

Pārskata periodā RAKUS piesaistīti vairāki jaunie ārsti - no 2023.gada rezidentūras 37 absolventiem 30 par savu darbavietu izvēlējušies šo slimnīcu. 2023.gada septembrī slimnīca darbu uzsāka 76 jaunie ārsti rezidenti 27 specialitātēs, kas par savu apmācību un darba vietu izvēlējušies RAKUS, un vairāk nekā 30 viesrezidentu.

Pārskata periodā reģistrēti 148 akadēmiskie pētījumi, ko veikuši RAKUS ārsti. Pilna teksta zinātnisko publikāciju skaits, kuras iekļautas "Web of Science" vai "SCOPUS" datu bāzēs un kuru autori ir Austrumu slimnīcas ārsti, šajā periodā sasniedz 73 publikācijas. 34% no publikācijām ir žurnālos ar ietekmes faktoru.

2023.gada augustā RAKUS multidisciplināra mediķu komanda veica unikālu sirds asinsvadu operāciju ar venoarteriālo ECMO jeb ārpusķermeņa membrānas asins apskābekļošanas metodi, kas pilda arī sirds un asinsvadu atbalsta un uzturēšanas funkciju, veidojot pacientam apstākļus drošai mazinvazīvas kardioloģiskas operācijas veikšanai.

Savukārt septembrī Invazīvās radioloģijas klīnikā pirmo reizi Latvijas vēsturē divām pacientēm ar nieru vēzi tika veikta inovatīva mazinvazīva fokāla terapija jeb krioablācija (audzēja sasaldēšanas operācija). Iespēja piedāvāt Latvijas pacientiem mūsdienīgu ārstēšanu, veicot fokālu mazinvazīvu terapiju nieru ļaundabīgiem veidojumiem, ir sekmīgs rezultāts multidisciplinārai sadarbībai starp Invazīvās radioloģijas nodaļas, Uroloģijas un onkoloģiskās uroloģijas klīnikas vadošajiem speciālistiem, Anestezioloģijas klīnikas un Diagnostiskās radioloģijas speciālistiem, kā arī tehniskā atbalsta speciālistiem.

Tāpat pārskata periodā RAKUS turpināja kopš Krievijas iebrukuma uzsākto Ukrainā smagi cietušo ārstēšanu, 2023.gada jūlijā un septembrī attiecīgi jau piekto un sesto reizi uzņemot Ukrainas karā cietušo grupas. Uz RAKUS Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīniku (NMPUK) pārskata periodā nogādāti gandrīz 40 Ukrainas karā cietušie karavīri. Ārstēšanos Slimnīcas specializētajās klīnikās turpināja deviņi smagus kara ievainojumus guvušie pacienti, bet pārējie pacienti pārvesti ārstēšanai uz citām veselības aprūpes iestādēm.

2023.gada augustā un septembrī RAKUS nodrošināja vairāk nekā 60 Ukrainas veselības aprūpes speciālistu apmācību un labās prakses pieredzes piemēru demonstrāciju multidisciplinārai pieejai rehabilitācijā, politraumu ārstēšanā, neatliekamās palīdzības sniegšanā un pacientu triāžā dažādās slimnīcas klīnikās.

Vēl šī gada deviņos mēnešos turpinātas iniciatīvas saistībā ar Latvijas Vēža centra akreditāciju - darbs pie onkoloģisko pacientu ceļu izstrādes un Eiropas Vēža institūtu organizācijas onkoloģijas kvalitātes standartiem. Sadarbībā ar Veselības ministriju sākts darbs pie slimnīcu tīkla un hospitalizācijas plāna izveides, kā arī metodiskās vadības attīstības, lai uzlabotu pacientu drošību, pacientu uzticību veselības aprūpes sistēmai, kā arī izveidotu vienotu izpratni par veselības aprūpes sistēmas un ārstniecības procesu kvalitāti. Latvijas Vēža centra izveides progress atbilst plānotajām projekta aktivitātēm un termiņiem, kā arī turpinās darbs pie akreditācijas pašnovērtējuma fāzes, informē slimnīcā.

Pārskata periodā stacionārā "Latvijas Onkoloģijas centrs" turpinājās Ķīmijterapijas dienas stacionāra paplašināšana un pārbūve 585,6 kvadrātmetru platībā. Projekta rezultātā tiks modernizēts ārstniecības bloks, kopējam gultasvietu skaitam pieaugot par 33%, un uzlabota darba vide, ļaujot personālam efektīvāk īstenot ārstniecības procesu. Ņemtas vērā arī jaunākās epidemioloģiskās prasības maksimāli drošai zāļu terapijai.

2023.gada deviņos mēnešos NMPUK noslēgts audits "Neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšana". Pamatojoties uz tā rezultātiem, izstrādāti ieteikumi un apstiprināts ieteikumu ieviešanas grafiks, lai sekmētu pakalpojumu sniegšanas kvalitāti un veicinātu pacientu drošību. Atbilstoši uzlabota pacientu informēšana par prognozēto gaidīšanas laiku līdz pakalpojumu saņemšanai un uzgaidāmajās telpās izvietoti informatīvi materiāli. Lai mazinātu NMPUK noslodzi, daļa no pakalpojumiem tiek pārvirzīti ambulatori.

Slimnīcas valde ciešā sadarbībā ar ārstniecības, aprūpes, atbalsta un tehnisko personālu turpina ikdienas operatīvo darbību un attīstības projektu īstenošanu atbilstoši RAKUS stratēģijā noteiktajiem mērķiem ar galveno uzdevumu - pacientu efektīva ārstēšana un aprūpe.

Veselība

Slimību un profilakses kontroles centram (SPKC) epidemioloģiskajā izmeklēšanā apzinot 45 personas, nav izdevies noskaidrot nesen konstatētā difterijas uzliesmojuma infekcijas avotu, liecina Veselības ministrijas sagatavotā paskaidrojuma vēstule Saeimas prezidijam.