Daugavpils reģionālajā slimnīcā izveidota jauna angiogrāfijas operāciju zāle

© F64

Daugavpils reģionālajā slimnīcā atklāta jauna angiogrāfijas operāciju zāle, aģentūru LETA informēja slimnīcas pārstāve Gundega Gronska.

Jaunā operāciju zāle nodrošinās paplašinātu pakalpojumu klāstu un pastāvīgu atbalstu pacientiem ar dažādām akūtām asinsvadu slimībām. Jaunais angiogrāfs sniedz diennakts specializētas akūtas ārstēšanas pieejamību reģiona iedzīvotājiem.

Jaunā angiogrāfa izmaksas ir 1,25 miljoni eiro bez pievienotās vērtības nodokļa. Projekts īstenots sadarbībā ar Veselības ministriju, piesaistot Eiropas fondu līdzekļus.

Kā norāda norāda Daugavpils reģionālās slimnīcas valdes loceklis Grigorijs Semjonovs, gan projekta realizācija, gan pats iepirkuma process bijis komplicēts, jo grūtības sagādāja pierādīt, kāpēc nepieciešams vēl viens angiogrāfs, ja slimnīcā divi tādi jau ir.

Pēc slimnīcas vadības vārdiem, viens no angiogrāfiem jau esot novecojis - tas iegādāts 2006.gadā. Otrs ticis iegādāts 2019.gadā, bet nevarot pilnvērtīgi nosegt visu manipulāciju spektru salīdzinājumā ar veco angeogrāfu, skaidro Semjonovs. "Galvenais - slimnīcā nebija ierīces plaša spektra palīdzības sniegšanai. Vienmēr pastāvēja risks, ka vecākā iekārta salūzīs un palīdzības pieejamība tiks ierobežota vai pat pārtraukta. Šādus brīžus diemžēl jau bijām piedzīvojuši," pauda slimnīcas vadītājs.

Tagad plānots pievērsties vecā angiogrāfa atjaunošanai, lai nostiprinātu rezerves potenciālu un uz tā pamata paplašinātu ārstēšanas metožu spektru.

Kardiologs, Daugavpils reģionālās slimnīcas direktors izglītības un zinātnes jautājumos Deniss Vasiļjevs skaidro, ka jaunā iekārta ir daudzfunkcionāla: ar to var veikt ne tikai sirds operācijas, bet arī lielo asinsvadu, kāju, nieru, kakla un galvas asinsvadu operācijas, mehāniskas trombektomijas. Jaunā iekārta paver jaunas iespējas - nākotnē slimnīcā plānots attīstīt invazīvās radioloģijas jomu un paplašināt pakalpojumu klāstu.

Vienlaikus kopā ar jauno angiogrāfu Daugavpils reģionālajā slimnīcā iegādāta arī moderna aizsardzības sistēma ārstējošiem kardiologiem "Zero Gravity", kas ļauj izvairīties no radioloģiska starojuma un tajā pašā laikā būtiski mazina noslodzi uz ārsta mugurkaulu operācijas laikā, jo zūd nepieciešamība pēc smagu svina priekšautu un vairogdziedzera aizsargu valkāšanas tiešā starojuma zonā.

Veselība

Stacionāro pakalpojumu pārstrādes pirmajā pusgadā bijušas tikai četru procentu apmērā, tāpēc papildu finansējums slimnīcām gada nogalē netiks piešķirts, norāda Nacionālajā veselības dienestā.

Svarīgākais