Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Veselība

Aizsilniece mudina veselības ministra amata kandidātu nozarē netaisīt "reformu reformas pēc"

© Gints Ivuškāns/F64

Latvijas Ārstu biedrības (LĀB) prezidente Ilze Aizsilniece mudina veselības ministra amata kandidātu nozarē netaisīt "reformu reformas pēc", jo Latvijas veselības aprūpe jau esot ļoti daudz reformēta un, iespējams, tāpēc arī neesot "virzības uz priekšu".

Kā aģentūrai LETA izteicās Aizsilniece, veselības ministra amata kandidāts Hosams Abu Meri (JV) ir "brīnišķīgs, izpalīdzīgs kolēģis, par kuru var teikt visu to labāko". Viņa gan atzīmēja, ka ārstam ne vienmēr viegli būt ministram, taču varbūt tā šoreiz būs priekšrocība.

LĀB prezidentes vērtējumā, būtiski atrisināt problēmas ar veselības finansējuma iztrūkumu, nevis palielinājumu. Iztrūkums esot saistīts ar to, ka šogad ievērojami pieaugusi iedzīvotāju saslimstība - par 35% vairāk nekā pērn, līdz ar to ir arī lielāks pieprasījums uz izmeklējumiem, gan arī vairāk naudas tērēts analīzēm, kas neesot nepamatoti. Latvija gada laikā vienam iedzīvotājam veselības aprūpē tērējot par 40% mazāk nekā Igaunijā.

"Var runāt par racionalizēšanu, par veselības aprūpes sistēmas uzlabošanu, bet mēs zinām, ka pašizmaksa normālai veselības aprūpei vienam iedzīvotājam vidēji gadā ir 2000 eiro, bet mums tie ir 1460 eiro. Skaidrs, ka tad, kad mums saka strādāt racionālāk un veidot reformas, tas ir kā pateikt - brauciet no punkta A uz punktu B, degviela maksā 100 eiro, bet mēs jums iedosim tikai 50 eiro. Jūs varat aizbraukt tikai pusceļā ar šo summu," sacīja Aizsilniece.

Viņa norādīja, ka vēlētos arī izpratni no politiķu puses, jo mediķi jau saprot, ka finansējuma nav un ir grūti. Tomēr būtiski būtu piedāvāt redzējumu, kā situāciju risināt.

Kā vēstīts, no parlamenta jaunveidojamās valdošās koalīcijas sadalītajiem 16 amatiem valdībā un Saeimā puse jeb astoņi tiks topošās premjeres pārstāvētajai "Jaunajai vienotībai" (JV), pieci - Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS), bet trīs - "Progresīvajiem".

Veselības ministra amats tiks uzticēts ārstam, Saeimas deputātam Hosamam Abu Meri.