Bērnu slimnīcā notiks parasporta diena bērniem ar kustību traucējumiem

© F64

Lai popularizētu parasporta sniegtās iespējas gan veselības, gan sociālās iekļautības veicināšanai, Bērnu klīniskā universitātes slimnīca (BKUS) un Bērnu un jauniešu para sporta apvienība šodien organizēs īpašu parasporta dienu bērniem ar kustību traucējumiem, aģentūru LETA informēja slimnīcas komunikācijas daļas vadītāja Dace Ševčenko.

Parasporta diena norisināsies no plkst.11 līdz 13. Uz to laipni aicināti bērni un jaunieši ar kustību traucējumiem, kuri vēlas sadarboties ar treneriem un citiem bērniem jaunu sporta veidu atklāšanā. Pieredzējušu Bērnu un jauniešu parasporta apvienības treneru vadībā būs iespēja izmēģināt savus spēkus septiņās sporta disciplīnās - teniss, basketbols, loka šaušana, vieglatlētika (metot peldēšanas nūjas), paukošana, lielais teniss un bočia. Treneri iepazīstinās ar iespējām trenēties katrā no sporta veidiem un atbildēs uz bērnu un viņu vecāku jautājumiem.

Bērnu un jauniešu para sporta apvienības prezidente Natālija Novikova norāda, ka sports bērniem ar invaliditāti ir jaunas iespējas, kā arī sevis kā personības izglītošana, patstāvības un atbildības attīstīšana. Visas šīs īpašības dzīvē ir ļoti nepieciešamas ikvienam, bet īpaši bērniem ar nopietnām veselības problēmām.

"Bērniem ar invaliditāti cenšamies nodrošināt tādas pašas iespējas, kā veseliem bērniem, un īpaši mudinām uzdrošināties izmēģināt un sastapties ar ko jaunu, jo jaunu lietu dzīvē būs daudz. Sports ir unikāla iespēja attīstīties un sasniegt augstus rezultātus," viņa sacīja.

Novikova arī uzsver, cik būtiski ir iedrošināt un motivēt ne tikai bērnu, bet arī viņa vecākus, jo nereti tieši vecāki iesākumā ir skeptiski par sava bērna spējām sportot, tomēr pēc laika atzinīgi novērtē treniņos sasniegto progresu. Proti, par sevi nepārliecināti bērni līdz ar parasporta treniņu uzsākšanu kļūst par pašapzinīgiem sportistiem - pārliecinātāki par sevi, drošāki, nosvērtāki un gatavi pacīnīties ne tikai sporta stadionos, bet arī darba tirgū un sabiedrībā. Turklāt treniņos pavadītais laiks kalpo kā atelpas brīdis vecākiem, kuri bieži vien ar savu bērnu pavada kopā visu dienu.

Bērnu slimnīcas Rehabilitācijas klīnikas vadītāja Gunta Kristapsone uzsver ne vien sportošanas nozīmi, bet arī pozitīvos ieguvumus, jo sports uzlabo garastāvokli, rada prieku, labsajūtu, mazina trauksmi un stresu, uzlabo spēju koncentrēties, uzlabo miegu, palīdz uzturēt optimālu svaru. Bērniem ar kustību traucējumiem sporta aktivitātes palīdz iekļauties arī vienaudžu vidē, uzlabojas bērnu komunikācijas prasmes, ikdienas aktivitāšu prasmes, sports ceļ bērna pašapziņu, turklāt palīdz sasniegt augstāku neatkarības līmeni ikdienas aktivitātēs un dzīvot viņa labāko dzīvi.