RAKUS šogad ārstējušies 40 ar ērču encefalītu inficēti pacienti

© Lauris Aizupietis/F64

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) 2023.gadā ārstējušies 40 ar ērču encefalītu inficēti pacienti, savukārt 10 pacienti - ar Laimas slimību un viens pacients - ar ērlihiozes infekciju, aģentūru LETA informēja slimnīcas preses sekretāre Ilga Namniece.

No 2023.gada 1.janvāra līdz 15.augustam RAKUS Neatliekamās palīdzības un pacientu uzņemšanas klīnikas diennakts uzņemšanas punktos stacionāros "Gaiļezers", "Biķernieki" un "Latvijas Infektoloģijas centrs" ("LIC"), kā arī "LIC" poliklīnikā noņemtas 830 ērces. Savukārt 412 izmeklētajās ērcēs ir konstatētas: borēlijas baktērijas - 135 jeb 32,8%; ērču encefalīta vīruss - 1 jeb 0,2%; anaplazmas - 24 jeb 5,8%; erlihijas - 16 jeb 3,9%; riketsijas - 140 jeb 34%; babesia nukleīnskābe - 3 jeb 0,7% gadījumu.

RAKUS ārsti aicina ikvienu sekot savam vakcinācijas kalendāram un laikus veikt revakcināciju vai arī lemt par pirmreizējo vakcināciju pret ērču encefalītu, pirms tam pārrunājot vakcinācijas jautājumus ar savu ģimenes ārstu. Tāpat iemesls vakcinēties ir cilvēkiem, kas aktīvi ceļo.

Ja agrāk ārsti Latvijā ieteica vakcinēties pret ērču encefalītu agrā pavasarī, tagad to iesaka darīt jebkurā gada mēnesī vai arī ievērojot sava vakcinācijas kalendāra grafiku. 2023.gadā pirmā "LIC" noņemtā ērce fiksēta jau 21.martā.

Veselība

Slimību un profilakses kontroles centram (SPKC) epidemioloģiskajā izmeklēšanā apzinot 45 personas, nav izdevies noskaidrot nesen konstatētā difterijas uzliesmojuma infekcijas avotu, liecina Veselības ministrijas sagatavotā paskaidrojuma vēstule Saeimas prezidijam.