Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Bērnu vēža aprūpes attīstībai Latvijā paredzēts Šveices finansējums 7,87 miljoni

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Valdība otrdien atbalstīja Latvijas un Šveices ietvarlīgumu par Šveices sadarbības programmas otrā perioda īstenošanu noteiktām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm ekonomisko un sociālo atšķirību mazināšanai ES.

Finanšu ministrijā (FM) informē, ka 2022.gada 30.jūnijā tika parakstīts saprašanās memorands starp ES un Šveici par Šveices ieguldījumu ekonomisko un sociālo atšķirību mazināšanā un sadarbībā migrācijas jomā ES (ES un Šveices saprašanās memorands). Atbilstoši ES un Šveices saprašanās memorandam Latvijai Šveices sadarbības programmas otrajā periodā 2019.-2029.gadā pieejamais finansējums ir 40,4 miljoni Šveices franku jeb indikatīvi 42,42 miljoni eiro.

Latvijas un Šveices sadarbības programmas otrā perioda izdevumu attiecināmības termiņš ir 2029.gada 3.decembris.

Pēc ES un Šveices saprašanās memoranda parakstīšanas Šveicei ar katru saņēmējvalsti, tai skaitā Latviju, jānoslēdz ietvarlīgums par paredzēto finanšu piešķīrumu, programmu saturu un perioda vadības un kontroles struktūru.

Nozaru ministrijas, izvērtējot attiecīgās programmas potenciālo projektu īstenotāju statusu, projektu tvērumu, līdzfinansējuma iespējas, rosinājušas valdību atbalstīt 15% valsts budžeta līdzfinansējuma piešķiršanu katrai programmai. Tādējādi katras programmas kopējais finansējums būs proporcijā 85% Šveices finansējums un 15% valsts budžets.

Šveices finansējums 10,5 miljonu eiro apmērā paredzēts partnerībai lietišķās pētniecības jomās - inovatīvi materiāli, informācijas un komunikācijas tehnoloģijas un viedā enerģētika, kā arī vēl 10,5 miljoni eiro paredzēti spēcīgākas darba vidē balstītas profesionālās izglītības un mācību pilnveidošanai Latvijā. Abas šīs programmas pārvalda Izglītības un zinātnes ministrija.

Veselības ministrijas programmai bērnu vēža aprūpes attīstībai Latvijā paredzēts Šveices finansējums 7,87 miljonu eiro apmērā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas programmai par vēsturiski piesārņoto vietu sanāciju paredzēts Šveices finansējums 12,81 miljona eiro apmērā.

Savukārt tehniskajam atbalstam paredzēts Šveices finansējums 0,74 miljonu eiro apmērā.