Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Meņģelsone: Stabilam un paredzamam finansējumam ir ārkārtīgi svarīgs valsts obligātās veselības apdrošināšanas elements

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Stabilam un paredzamam finansējumam ir ārkārtīgi svarīgs valsts obligātās veselības apdrošināšanas elements, otrdien preses konferencē pēc Ministru kabineta sēdes norādīja veselības ministre Līga Meņģelsone.

Viņa atzīmēja, ka veselības aprūpes nozarei ir svarīgs stabils un paredzams finansējums. Turklāt, skatoties pasaules un Eiropas pieredzi, kā tur veidojas pamatfinansējums veselības aprūpē, ārkārtīgi svarīgs ir valsts obligātās apdrošināšanas elements, uzsvēra ministre.

Pēc viņas paustā, šobrīd darba grupās ar Veselības ministriju un Finanšu ministriju ir uzsākts darbs, lai nonāktu līdz Latvijai labākajam modelim.

"Mērķis ir gan stabils finansējums, gan katra individuālā iedzīvotāja drošība," uzsvēra Meņģelsone.

Jau vēstīts, ka tuvāko divu gadu laikā Latvijā varētu virzīties uz vispārējo veselības apdrošināšanas modeli, Latvijas Radio pieļāva Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Ministru prezidents norādīja, ka viņa mērķis ir "pārdalīt budžeta pīrāgu par labu veselības nozarei". Salīdzinot ar citām Eiropas Savienības valstīm, Latvijā veselības aprūpē kopumā tiek ieguldīti 8% no IKP, tomēr tikai 4% no tā ir publiskais finansējums, kamēr atlikušie - "no iedzīvotāju kabatas". Viņš atzina, ka tie, kuriem ir labs darbs, apdrošināšana, tiek pie plašāka pakalpojumu klāsta, kamēr pārējie ir spiesti gaidīt garās rindās.