Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

2023.gadā būtiski palielināts to iestāžu skaits, kurās pieejams valsts apmaksātais AST diagnostikas pakalpojums (ADOS tests)

© Pixabay

Veselības ministrija (VM) neiebilst Valsts kontroles (VK) ieteikumiem bērnu ar autiskā spektra traucējumiem (AST) veselības uzlabošanai, aģentūra LETA noskaidroja ministrijā.

VK 2022.gada finanšu revīzijā teikts, ka VM ar piešķirtajiem papildu 0,84 miljoniem eiro valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanai bērniem ar AST nav sasniegusi plānotos rezultātus. Proti, 0,69 miljoni eiro jeb 82% pārdalīti citiem veselības aprūpes pakalpojumiem, pakalpojumus bērniem ar AST nodrošinot būtiski mazākā apjomā, nekā plānots, turklāt ārpus Rīgas to pieejamība bija ļoti ierobežota.

VM skaidroja, ka Nacionālais veselības dienests (NVD), veicot aprēķinus finansējuma pieprasījumam prioritārajiem pasākumiem 2022.gadam, diskutēja ar nozares profesionāļiem un lēma par pakalpojuma "Autiskā spektra traucējumu agrīnā intervence" attīstīšanu pakāpeniski, pirmajā solī to ieviešot un nodrošinot Bērna klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS). BKUS sniedza savu redzējumu par nepieciešamo kabinetu un speciālistu skaitu, kas tika ņemts par pamatu finansējuma pieprasījuma aprēķinam. Tajā skaitā slimnīca norādīja, ka nepieciešams laiks, lai nokomplektētu speciālistu komandu.

Papildus BKUS 2022.gadā noslēdza metodiskās vadības līgumu, tajā skaitā šogad tika izstrādāta vienota kārtība un obligātās prasības iestādēm, kuras nodrošinās agrīnās intervences pakalpojumus bērniem ar ATS.

VM norāda, ka 2023.gadā būtiski palielināts to iestāžu skaits, kurās pieejams valsts apmaksātais AST diagnostikas pakalpojums (ADOS tests). Šobrīd to sniedz astoņas ārstniecības iestādes - BKUS, Daugavpils psihoneiroloģiskā slimnīca, slimnīca "Ģintermuiža", Ilzes Embrikas ārsta prakse, Aizkraukles slimnīca, Ludzas medicīnas centrs, Ogres rajona slimnīca, Piejūras slimnīca.

Šomēnes to sāks arī Strenču psihoneiroloģiskā slimnīca un Bērnu psihoneiroloģiskā slimnīca "Ainaži". Savukārt jūnijā NVD plāno noslēgt līgumus ar vēl citām ārstniecības iestādēm par šā pakalpojuma nodrošināšanu.

VM uzsvēra, ka ikvienam jaunam pakalpojumam ir nepieciešams "ieskriešanās" laiks, jo īpaši, ja pirms tam vēl ir nepieciešama speciālistu apmācība kvalitatīva pakalpojuma nodrošināšanai.