Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Veselība

Bērnu slimnīcā atkal pieejami datortomogrāfijas izmeklējumi

© Publicitātes foto

Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) darbu sākusi jaunā datortomogrāfijas iekārta, un slimnīcā pēc neilga pārtraukuma atkal pieejami datortomogrāfijas izmeklējumi, informē BKUS komunikācijas speciāliste Ilze Olšteina.

Viņa skaidroja, ka tā kā slimnīcā ir tikai viena datortomogrāfijas iekārta, tās nomaiņas laikā šie radioloģiskie izmeklējumi netika veikti. Jaunā datortomogrāfijas iekārta sniedz plašākas diagnostikas iespējas, ievērojami uzlabojusies izmeklējumu kvalitāte un pacientiem samazināta saņemtā radiācijas deva izmeklējuma laikā.

Vecās iekārtas demontāža tika sākta 17.aprīlī un pēc mēneša izmeklējumi ar jauno datortomogrāfijas iekārtu jau veikti pirmajiem pacientiem. Līdz 16.aprīlim BKUS datortomogrāfijas izmeklējumus bija iespējams veikt ar vienīgo datortomogrāfijas iekārtu, kura jau bija kalpojusi vairāk nekā 10 gadus un nolietojusies. Uz to norādīja arī vairākkārtēji darbības traucējumi, iekārtu nācās remontēt un nepieciešamos izmeklējumus slimnīcas pacientiem veikt Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā.

Laikā, kamēr tika demontēta vecā datortomogrāfijas iekārta un uzstādīta jaunā, visās situācijās, kad tas bija iespējams, izmeklējumi BKUS stacionētajiem pacientiem tika veikti ar citām radioloģijas iekārtām - ultrasonogrāfijas, rentgena un magnētiskās rezonanses. Gadījumos, kad klīnisku apsvērumu dēļ nebija piemērojami šie risinājumi, datortomogrāfijas izmeklējumus nodrošināja citās veselības aprūpes iestādēs. Uz mēnesi BKUS Anestezioloģijas un intensīvās terapijas klīnikā bija izveidota papildu mediķu brigāde, lai, veicot izmeklējumus ārpus slimnīcas, pacientiem mazinātu iespējamos riskus.

Arī Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā (RAKUS) tika sniegta nepieciešamā neatliekamā medicīniskā palīdzība un datortomogrāfijas izmeklējumi bērniem no 14 gadu vecuma ar gūtām smagām traumām. Pēc stāvokļa stabilizēšanās vajadzības gadījumā bērni tika pārvesti uz BKUS. Savukārt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests sniedza BKUS pacientiem atbalstu datortomogrāfijas izmeklējumu nodrošināšanā PSKUS, iesaistot brigādes transportēšanā, kā arī NMPD Specializētās medicīnas centra bērnu intensīvās terapijas speciālistiem, kuri piedāvāja konsultatīvo atbalstu bērniem, kuri tika ārstēti RAKUS.

Ambulatori datortomogrāfijas izmeklējumi bērniem no 17.aprīļa līdz 17.maijam arī bija pieejami citās veselības aprūpes iestādēs, bet no 17.maija atjaunots pieraksts uz šo izmeklējumu BKUS. Ar datortomogrāfiju iespējams iegūt augstas izšķirtspējas orgānu attēlus, kas var palīdzēt precīzi noteikt diagnozi.

Jaunās datortomogrāfijas iekārtas iegāde un uzstādīšana izmaksāja vairāk nekā 900 000 eiro. Šie līdzekļi tika rasti no valsts budžeta. Vēl šajā gadā BKUS tiks uzstādīta jauna magnētiskās rezonanses un jauna rentgena iekārta.

Lai jaunās datortomogrāfijas iekārtas izmantošanai būtu optimāli apstākļi, telpā, kur tā atrodas, veikta pārbūve. BKUS slimnīcas komanda atvainojas pacientiem un viņu vecākiem par sagādātajām neērtībām telpu rekonstrukcijas un datortomogrāfijas iekārtas nomaiņas laikā. Pēc pāris nedēļām datortomogrāfijas izmeklējumu telpa mazajiem pacientiem kļūs vēl draudzīgāka, jo gan uz sienām, gan pašas iekārtās bērnus sveiks uzlīmes - dzīvespriecīgi zvēriņi un citu animācijas tēli. Olšteina norādīja, ka BKUS ik uz soļa mērķtiecīgi tiek uzlabota pacientu pieredze un atbilstība pieaugošajām epidemioloģiskās drošības prasībām, lai slimnīca kļūtu stiprāka, gudrāka, draudzīgāka.

Ēku rekonstrukcija un būvniecība, kā arī teritorijas labiekārtošana ir daļa no vērienīgiem BKUS infrastruktūras uzlabošanas darbiem, kuru mērķis ir mūsdienīgas un pacientiem draudzīgas vides radīšana. 2021. un 2022.gadā pēc rekonstrukcijas atvērts Rehabilitācijas centrs un Dienas stacionārs. Savukārt 2023.gadā durvis vērusi rekonstruētā Administrācijas ēka, bet tās vēl vērs Bērna māja, jaunās Paliatīvā aprūpes dienesta telpas, izbūvētais Epilepsijas un miega medicīnas centrs un jaunā ēkā - Bērnu un jauniešu psihiskās veselības centrs.

2024.gadā pacientus uzņems vēl vienā jaunā ēka, kurā atradīsies Neatliekamās medicīniskās palīdzības un observācijas nodaļa un Ambulatorais veselības centrs. Konceptu un projektēšanas līmenī aprises veidojas Veselības aprūpes attīstības centram, Pediatrijas un Aptiekas mājai un Agrīnas intervences centram bērniem ar neirālās attīstības traucējumiem. Infrastruktūras darbi tiek finansēti no vairākiem finanšu avotiem ar ERAF, ES Atveseļošanas fonda, un - Bērna mājas projekta īstenošanai - ar EEZ grantu 2014. -2021.gada perioda programmas "Starptautiskā policijas sadarbība un noziedzības apkarošana" atbalstu.