Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Veselība

Latvijas zinātnieki veikuši vērienīgu pētījumu veselības nozarē

© unsplash.com

Latvijas Organiskās sintēzes institūta (OSI) zinātnieki sadarbībā ar partneriem no Zviedrijas, Austrijas un Vācijas ir izpētījuši, kā no diētas atkarīgi fizioloģiskie stāvokļi ietekmē taukskābju un to metabolisma starpproduktu koncentrācijas asinīs, informē OSI.

Pētījuma rezultātā zinātnieki noskaidroja, ka taukskābju metabolisma starpproduktu acilkarnitīnu regulācijai ir nozīmīga loma atmiņu veidošanās procesos, nervu sistēmas darbībā un neirodeģeneratīvo slimību attīstībā.

Iegūtie rezultāti sniegs papildus informāciju par esošo medikamentu darbības mehānismiem, kā arī palīdzēs izstrādāt jaunas zāļu vielas, kas specifiski kontrolētu taukskābju vielmaiņu, tostarp arī smadzenēs. Tāpat šīs zināšanas palīdzēs izstrādāt zinātnē balstītu uztura režīmu vai identificēt uztura bagātinātājus, lai panāktu optimālu taukskābju apriti, uzlabojot pacientu veselības stāvokli.

Sadarbībā ar pētniekiem no Austrijas ir izstrādāta speciāla smadzeņu mitohondriju pētniecības platforma, kas aktualizē taukskābju oksidācijas lomu smadzeņu enerģijas metabolismā. Platforma turpmāk palīdzēs pētniekiem no visas pasaules izvēlēties un piemērot izstrādātās pētījumu metodes.

"Fat4brain" projekta ieviešanas laikā no 2019.gada novembra līdz šī gada aprīlim OSI zinātnieki arī guva pieredzi projektu pieteikumu un zinātnisko publikāciju rakstīšanā, kā arī uzlaboja prezentēšanas iemaņas.