Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Veselības eksperti bažīgi par uzticības mazināšanos vakcīnām

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Vadošie bērnu veselības eksperti pauž trauksmi par sarūkošo bērnu rutīnas vakcinācijas aptveri, vienlaikus parādoties jaunām aplēsēm, ka pēdējo gadu laikā vakcīnas, kas var glābt dzīvību, nav saņēmuši miljoniem bērnu.

Laikā no 2019. līdz 2021.gadam visā pasaulē 67 miljoni bērnu nav saņēmuši rutīnas vakcīnas, kas var pasargāt no potenciāli nāvējošas saslimšanas, liecina UNICEF aplēses.

Kopumā atbalsts vakcīnām saglabājas "relatīvi spēcīgs", bet vairāki faktori liecina, ka neizlēmība attiecībā uz vakcinēšanos var pieaugt.

Šo faktoru vidū ir neskaidrība par reakciju uz pandēmiju, plašāka piekļuve maldinošai informācijai, uzticības mazināšanās ekspertu viedoklim un politiskā polarizācija, teikts UNICEF ziņojumā.

"Pandēmijas kulminācijas laikā zinātnieki ātri attīstīja vakcīnas, kas izglāba miljoniem dzīvību. Bet, neraugoties uz šo vēsturisko sasniegumu, bailes un dezinformācija par visiem vakcīnu veidiem izplatījās tikpat plaši kā pats vīruss," norādīja UNICEF izpilddirektore Ketrina Rasela.

"Mēs nedrīkstam pieļaut, ka paļāvība uz rutīnas imunizāciju kļūst par vēl vienu pandēmijas upuri, pretējā gadījumā nākamais nāves vilnis būs vēl vairāk bērnu, kas mirst no masalām, difterijas vai citām novēršamām slimībām."

Kā norādīja UNICEF, ir jārīkojas steidzami, lai tiktu vakcinēti tie bērni, kas nav saņēmuši savas potes, un "novērstu nāvējošu slimību uzliesmojumus".