Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Speciāliste: Šobrīd garākās rindas bērniem ir pie zobārsta (līdz 1,5 gadiem), ortodonta, logopēda, psihiatra

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Veselības ministrija (VM) plāno izstrādāt jaunu Mātes un bērna veselības uzlabošanas plānu 2024. - 2027.gadam, paredzot uzlabojumus mātes un bērna veselības aprūpes pakalpojumu kvalitātē un pieejamībā, šodien Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas Demogrāfijas, ģimeņu un bērnu lietu apakškomisijas sēdē pavēstīja ministrijas Veselības aprūpes departamenta direktore Sanita Janka.

Saeimas sēdes laikā Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Sabiedrības veselības institūta vadošā pētniece Daiga Behmane vērsa klātesošo uzmanību pirmsdzemdību aprūpei, norādot, ka kopumā pakalpojumi ir sadrumstaloti, trūkst psihologa un citu speciālistu pieejamība, kā arī nav vienota atbalsta un ir novērojamas sūdzības par kvalitāti.

Arī Bērnu veselības aprūpes pieejamība rada bažas. Behmane skaidroja, ka reālo pieejamību nosaka valsts apmaksāto pakalpojumu kvotas un speciālistu trūkums, kas nav gatavi strādāt par valsts noteiktajiem pakalpojumu tarifiem. Šobrīd garākās rindas esot pie zobārsta (līdz 1,5 gadiem), ortodonta, logopēda, psihiatra un citiem speciālistiem.

Tāpat nav piešķirts plānotais budžeta finansējums profilaktiskajām pārbaudēm un zobārstniecības pakalpojumiem, kā arī pakalpojumi kopumā ir sadrumstaloti, nav koordinēti, nav vienotu pacientu klīnisko ceļu. Behmane arī vērsa uzmanību uz vāju darbības koordināciju starp Veselības ministriju (VM), Labklājības ministriju un Izglītības un zinātnes ministriju bērnu ar īpašām vajadzībām pakalpojumu nodrošināšanā.

Savukārt ģimenes plānošanas pakalpojumi pamatā ir pieejami tikai par maksu, un tajos ietilpst konsultācijas - kontracepcijas iespējas, metodes izvēle, pareiza pielietošana. Palīdzība par daļēju valsts apmaksu tiek nodrošināta klientiem, kuri vēlas ieņemt bērnu.

VM Sabiedrības veselības departamenta direktore Jana Feldmane informēja, ka ministrija ir izstrādājusi Sabiedrības veselības pamatnostādnes 2021.-2027.gadam, kas paredz īstenot mērķtiecīgu rīcību veselības veicināšanas un slimību profilakses, tostarp seksuālās un reproduktīvās veselības un atkarību profilakses un citās, jomās. Viens no pamatnostādņu rīcības virzieniem ir "Veselīgs un aktīvs dzīvesveids", kura ietvaros paredzēti dažādi informatīvi un izglītojoši pasākumi iedzīvotājiem, materiālu izstrāde dažādās veselīga dzīvesveida jomās un citi pasākumi, tostarp Eiropas Sociālā fonda (ESF) finansējuma ietvaros. Feldmane informēja, ka šobrīd norisinās darbs pie nākamā plānošanas perioda ESF projektu īstenošanas noteikumu un vērtēšanas kritēriju piemērošanas metodikas izstrādes

Savukārt VM Veselības aprūpes departamenta direktore Sanita Janka pavēstīja, ka VM plāno izstrādāt jaunu Mātes un bērna veselības uzlabošanas plānu 2024. - 2027.gadam, paredzot tajā aktivitātes mātes un bērna veselības aprūpes pakalpojumu kvalitātes un pieejamības uzlabošanai, tai skaitā pasākumus, kuri vērsti uz veselības veicināšanu.

Viņa minēja, ka no 2022.gada 1.augusta epidurālā analgēzija no valsts budžeta līdzekļiem tiek apmaksāta arī pēc pacientes vēlēšanās, ja sieviete ir izteikusi vēlmi saņemt dzemdību atsāpināšanu, neatkarīgi no medicīniskajām indikācijām. Tāpat ģimenes plānošanas pakalpojumi primārajā veselības aprūpē pieejami vismaz vienu reizi gadā praksē reģistrētajiem pacientiem profilaktiskās apskates ietvaros, kā arī attālinātās konsultācijas ietvaros, kā arī ir pārskatīts valsts apmaksātās medicīniskās apaugļošanas programmas vecuma ierobežojums no 37 gadiem līdz 40 gadiem un veikti grozījumi normatīvajos aktos.

Tomēr ir virkne primāro pasākumu, kuriem ir nepieciešams papildu finansējums. Starp tiem ir uztura speciālista konsultāciju nodrošināšana grūtniecēm ar aptaukošanos vai diabētu (finansējums šim gadam - 200 456 eiro),

ka arī bērnu zobārstniecības pakalpojumu nodrošināšana atbilstoši bērnu zobārstniecības vadlīnijām. Janka norādīja, ka šī gada prioritāro pasākumu ietvaros zobārstniecības pakalpojumu pilnveidošanai bērniem nepieciešams 2023.gadā 8 438 202 eiro, 2024.gadā un turpmāk ik gadu 11 250 936 eiro.

Tāpat nepieciešams pārskatīt bērnu aprūpes pakalpojumu tarifu un apmaksas nosacījumus pakalpojumiem ar garākajām gaidīšanas rindām. 2023.gadā prioritāro pasākumu ietvaros nepieciešams finansējums diagnostikas izmeklējumiem, zobārstniecības pakalpojumiem, kaulu trausluma operācijām un citiem.

Vienlaicīgi ir plānots pārrēķināt tarifus esošajiem pakalpojumiem un paplašināt apmaksas nosacījumus, paredzot papildus finansējumu diagnostiskajiem izmeklējumiem 15 890 eiro, klejotājnerva stimulācijas sistēmas implantācijas nodrošināšanai plašākam pacientu lokam 537 069 eiro, ēdināšanas pakalpojumiem, palielinot gultasdienas tarifu, informēja Janka.

Ģimenes plānošanas pakalpojumu pieejamība 2023.gadā un turpmāk ik gadu nepieciešami 93 333 eiro. Tas attiecas uz valsts apmaksātām atbalsta konsultācijām pāriem, kuri veic valsts apmaksātu medicīnisko apaugļošanu un saskaras ar neveiksmīgu iznākumu. Šobrīd finansējums nav piešķirts.

Finansējums nav piešķirts arī ginekologa konsultāciju, laboratorisko izmeklējumu un kontracepcijas nodrošināšanai sociālajam riskam pakļautajām sievietēm. Gadā tam ir nepieciešami 1 110 960 eiro.

Janka informēja, ka ar neauglības ārstēšanas pilnveidi saistītos pasākumus plānots iekļaut Mātes un bērna veselības uzlabošanas plānā 2024. - 2027.gadam.