Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Veselība

Andra Levite: Mierpilna miršana tikai retajam būs lemta

© Ketija Keita Krastiņa, F64

Andra Levite un Maltas prezidenta dzīvesbiedre Mirjama Vella šodien ar uzrunām atklāja pirmo hospisa aprūpes diskusiju forumu Latvijā “Tiesības uz cieņpilnu nāvi”.

“Jau no mūsu pirmās dienas šai pasaulē ir zināms, ka mēs mirsim. Dažs no mums šo atziņu dzīves laikā apzinās un to iekļauj savos dzīves redzējumos, cits šo atziņu atdala no sevis tik tālu, cik vien var.

Bet vienalga, kādu ceļu mēs izvēlamies, no absolūtā galīguma mēs neizbēgsim.

Kad cilvēkiem jautā, kas viņus satrauc visvairāk, visbiežāk atbilde ir, ka nāve nebiedē, toties miršanas process gan. Tiek minētas bailes no sāpēm, no nespēka un nevarēšanas, no kontroles zaudēšanas pār sevi, bailes zaudēt mīļus cilvēkus, būt par apgrūtinājumu jeb dzīves nastu sev un piederīgajiem. Mēs visi ceram uz mierpilnu miršanu, aizmigt un vairs nepamosties. Taču, redzot, cik neveselīgu, ar dažādiem kaitīgiem ieradumiem piepildītu, dzīvesveidu mēs piekopjam, šāda nāve tikai retajam būs lemta,” savā uzrunā teica A. Levite, paužot cerību, ka diskusija par nepieciešamo paliatīvo aprūpi un hospisa centra izveidošanu sabiedrībai ļaus atcerēties, ka nāve ir dzīves sastāvdaļa.

Ar visu Andras Levites runu var iepazīties pielikumā un Valsts prezidenta kancelejas tīmekļvietnē.