Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Veselība

Veselības inspekcija plāno veikt plašāku auditu onkoloģijā

© Oksana Džadana/ F64

Veselības inspekcija (VI) plāno veikt plašāku auditu onkoloģijā, intervijā aģentūrai LETA sacīja iestādes vadītāja Anita Slokenberga, piebilstot, ka pagaidām neko konkrētāku vēl nevēlas paust.

Viņa norādīja, ka patlaban VI visiem pārkāpumiem pieiet sistēmiski un veido datubāzi ar iesniegumiem, kuri nonāk iestādes uzmanības lokā. Pēc viņas paustā, tie ir ne tikai iesniegumi VI, bet arī informācija, kura parādās medijos, sociālajos tīklos. Ja parādās lietas, kas liecina par apdraudējumu pacienta veselībai un dzīvībai, VI sāk pārbaudes pēc savas iniciatīvas.

Tāpat, ejot plānveida pārbaudēs, VI vērtē, kā konkrētajā ārstniecības iestādē ir uzlabojusies pārvaldība.

Šī gada janvārī VI bija sākusi Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas (PSKUS) Transplantācijas centrā veikto aknu transplantāciju tematisko auditu. Tajā plānots izvērtēt visas 13 veiktās aknu transplantācijas. Aknu transplantāciju auditam VI piešķīrusi prioritāru statusu, un to plānots pabeigt šī gada pirmajā ceturksnī.

Slokenberga skaidroja, ka audits iedalās trīs posmos. Pirmais ir iepazīšanās process, kura laikā VI eksperti izpēta tēmu, otrais posms ir konsultatīvais process ar speciālistiem šajā jomā, un pašlaik iestāde atrodas tā nobeiguma stadijā. Tikai pēc tā sekos trešais posms - izvērtējuma process, kad VI izvērtēs konkrētās slimības vēstures. Pēc Slokenbergas paustā, šis posms varētu prasīt vēl vienu vai divus mēnešus.

Viņa norādīja, ka aknu transplantācijas audits ir neplānotais audits jeb ārpus plāna, savukārt tematiskie auditi tiek veikti regulāri, un tie ir plānoti. Līdz šim VI ir veikusi insulta vienības auditu, kad vienlaicīgi tika auditētas visas insulta vienības, vērtējot, vai visās vienībās tiek sniegts vienāda līmeņa un apjoma pakalpojums, tā sniegšanas savlaicīgums, diagnostika, ārstēšanas rezultāti. Respektīvi auditā tika identificēta problēma, norādīti nepieciešamie uzlabojumu un iespējamie risinājumi, sniegti ieteikumi izmaiņām regulējumā, skaidroja Slokenberga.

Patlaban rit ļoti plašs kardioloģijas audits, kas noslēgsies tikai gada beigās un kuru VI veic sadarbībā ar PSKUS speciālistiem. VI auditē visas slimnīcas, kuras pieņem pacientus ar akūtu koronāro sindromu. Iestādes mērķis ir paskatīties, vai visur sistēma strādā un vai vienāda līmeņa slimnīcās tiek sniegts līdzvērtīgs pakalpojums un pacienti saņem vienādu ārstēšanu.

Tāpat VI veic arī plānveida kontroles, kuras notiek katru gadu tā, lai piecu gadu laikā pārbaude būtu bijusi visos inspicējamos objektos. Pērn bija vairāk nekā 3000 šādu pārbaužu.

Slokenberga norādīja, ka arī onkoloģijas jomā ir bijis audits par mamogrāfijas pakalpojumiem. Nesen VI bijusi saruna par plašāka audita onkoloģijā veikšanu, taču pagaidām iestādē vēl neko konkrētu nepaudīs. Slokenberga gan uzsvēra, ka auditus veic tikai ārsti, un viņu skaits VI ir ierobežots.

Tāpat tikai ārsti izskata kvalitātes sūdzības, kas nozīmē arī visas konkrētā pacienta medicīniskās dokumentācijas analīzi. Slokenberga uzsvēra, ka audits ir ļoti pamatīgs, skrupulozs darbs. Vienlaikus auditi ir ļoti vajadzīgi, jo pēc tiem tiešām ir pārliecība, ka pakalpojums ir drošs.

VI bija veikusi pārbaudes atbrīvojumos no valsts eksāmenu kārtošanas skolās. Kopumā tika izskatīti 730 gadījumi un tikai septiņos tika konstatēti pārkāpumi.

"Vienlaikus arī šajos septiņos gadījumos mēs nevaram izdarīt secinājumu, ka kāds ir rīkojies prettiesiski. Viens no pārkāpumu iemesliem bija, ka bija nepietiekams izvērtējums no ārsta puses un iztrūka nepieciešamā speciālista atzinuma, otrs, ka bija procedūras pārkāpumi, taču šajā gadījumā bumba ir izglītības iestādes pusē, kas to pieļāva. Taču es vēlreiz uzsvēršu, ka arī šie pārkāpumi vēl neliecina, ka atbrīvojumi būtu piešķirti prettiesiski. Tagad ir pārskatīti Ministru kabineta noteikumi, un ir skaidri pateikts, kuri speciālisti vai ārstu konsīlijs skolēniem ar konkrētām diagnozēm var piešķirt atbrīvojumu no valsts eksāmeniem. Līdz ar to šī sistēma sāk sakārtoties," uzsvēra Slokenberga.