Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Visgarākās rindas valstī ir uz oftalmoloģijas un psihoterapeita pakalpojumiem

© Pixabay

Visgarākās rindas valstī ir uz oftalmoloģijas pakalpojumiem dienas stacionārā un psihoterapeita pakalpojumiem, aģentūra LETA noskaidroja Nacionālajā veselības dienestā (NVD).

Kā skaidroja NVD sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Sintija Gulbe, gaidīšanas ilgums, lai saņemtu valsts apmaksātu ārsta speciālista konsultāciju vai izmeklējumu, dažādās pakalpojumu grupās ir atšķirīgs.

Vidējais gaidīšanas rindu garums uz oftalmoloģiju dienas stacionārā sasniedz 227 dienas, bet uz psihoterapeita pakalpojumiem - 215 dienas. Tāpat garas rindas ir arī uz elektromiogrāfijas, ģenētiķa un hronisko sāpju pacientu ārstēšanas pakalpojumiem - vidējais gaidīšanas rindu garums sasniedz attiecīgi 197, 189 un 129 dienas.

Savukārt uz populārākajiem izmeklējumiem vidējais gaidīšanas rindu garums ir mazāks. Piemēram, uz magnētisko rezonansi vidēji rindā jāgaida 109 dienas, ultrasonogrāfiju - 82 dienas, bet elektrokardiogrāfiju - sešas dienas. Pie kardiologa vidēji rindā jāgaida 62 dienas, bet pie ķirurga - desmit dienas.

Gulbe norādīja, ka atsevišķās grupās vērojama gaidīšanas rindu garuma samazināšanās, savukārt citās - palielināšanās. Gaidīšanas laika palielināšanos var skaidrot gan ar pacientu plūsmas palielināšanos pēc Covid-19 pandēmijas, jo tās laikā pieprasījums bija ievērojami samazinājies. Tāpat to var skaidrot arī ar citiem iemesliem, piemēram, cilvēkresursu pieejamību - noteiktu ārstu-specialitāšu specifiskums un retums, kas pakalpojuma sniegšanu padara ierobežotu, kā arī pieejamā finansējuma apjoms, kas nesedz pieprasījuma apjomu.