Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Veselība

VM: Efektīvākām vakcīnām pret pneimokoka infekciju papildus nepieciešami apmēram 1,3 miljoni eiro

© Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Lai ar efektīvākām vakcīnām aizvietotu pašlaik Latvijā izmantotās vakcīnas pret pneimokoku infekciju, papildus nepieciešami apmēram 1,3 miljoni eiro, aģentūrai LETA pavēstīja Veselības ministrijā (VM).

Pēdējos gados Latvijā tiek izmantota 10-valentā vakcīna, kas Latvijas Vakcinācijas kalendārā ir iekļauta kopš 2010.gada, jo pneimokoku infekcijai ir augsti saslimstības un mirstības rādītāji. Tomēr, kā iepriekš norādīja Imunizācijas valsts padome, vakcīna nesniedz maksimāli pieejamo aizsardzību pret pneimokoku infekciju, rezultātā pneimokoku dēļ šobrīd smagi slimo un pat mirst gan vakcinēti bērni, gan pensijas vecuma cilvēki, kas ir galvenās pneimokoku infekcijas apdraudētās sabiedrības grupas.

IVP jau vairākkārt esot aicinājusi VM sadarbībā ar Nacionālo veselības dienestu (NVD) steidzami mainīt pašlaik lietoto vakcīnu uz tādu pneimokoku infekcijas vakcīnu, kas nodrošina plašāku aizsardzību. IVP vērš uzmanību, ka pēc Slimības profilakses un kontroles centra datiem, šobrīd Latvijā strauji izplatās tādi pneimokoku serotipi, pret kuriem 10-valentā vakcīna nesniedz aizsardzību. Proti, kopš 2012.gada gandrīz trešdaļu invazīvās pneimokoku saslimšanas (IPS) gadījumu ir ierosinājuši tieši 19A un 3. serotips, pret kuriem 10-valentā PCV vakcīna aizsardzību nenodrošina.

VM skaidroja, ka ministrija apzinās un piekrīt IVP rekomendācijām, ka jaunā vakcīna iekļauj plašāku aizsardzību pret pneimokoka infekciju nekā līdz šim izmantotā vakcīna.

Līdzīgi kā citas Vakcinācijas kalendārā iekļautās vakcīnas arī vakcīnas pret pneimokoka infekciju iepērk NVD. Šobrīd dienests organizē vakcīnu iepirkumu pret pneimokoka infekciju 2024.-2025.gadam. Ministrija ir izvērtējusi iespējas šajā iepirkumā iegādāties jaunā tipa vakcīnas - 13-valentās, kas gan ir ievērojami dārgākas - pēc šā brīža aplēsēm, tam būtu nepieciešams papildu finansējums apmēram 1,3 miljonu eiro apmērā. Šobrīd tiek apzinātas iespējas atrast nepieciešamos līdzekļus.

Iepirkums plānots orientējoši aprīlī vai maijā.

VM uzsver, ka šobrīd valsts apmaksātā 10-valentā vakcīna pret pneimokoku nodrošina labu aizsardzību, bet ne pret visiem pneimokoka paveidiem, tādēļ tiek vērtētas iespējas nodrošināt jaunākas paaudzes vakcīnas, kas nodrošinās aizsardzību pret plašāku pneimokoku paveidu spektru.