Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Imunizācijas valsts padome aicina steidzami mainīt Latvijā lietoto vakcīnu pret pneimokoku infekciju

© Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Imunizācijas valsts padome (IVP) aicina steidzami mainīt pašlaik Latvijā lietoto vakcīnu pret pneimokoku infekciju, kas iekļauta pašreizējā Latvijas vakcinācijas kalendārā, norādot, ka tā nesniedz maksimāli pieejamo aizsardzību pret šo infekciju, aģentūru LETA informēja IVP locekle Inga Akmentiņa-Smildziņa.

IVP norāda, ka pneimokoku vakcīna Latvijas vakcinācijas kalendārā ir iekļauta kopš 2010.gada, jo pneimokoku infekcijai ir augsti saslimstības un mirstības rādītāji, turklāt slimība ir ne vien grūti atpazīstama, bet arī ārstējama. Tomēr vakcīna nesniedz maksimāli pieejamo aizsardzību pret pneimokoku infekciju, rezultātā pneimokoku dēļ šobrīd smagi slimo un pat mirst gan vakcinēti bērni, gan pensijas vecuma cilvēki, kas ir galvenās pneimokoku infekcijas apdraudētās sabiedrības grupas.

Pēdējos gados tiek izmantota 10-valentā vakcīna, tomēr IVP jau vairākkārt esot aicinājusi Veselības ministriju sadarbībā ar Nacionālo veselības dienestu steidzami mainīt pašlaik lietoto vakcīnu uz tādu pneimokoku infekcijas vakcīnu, kas nodrošina plašāku aizsardzību. IVP vērš uzmanību, ka pēc Slimības profilakses un kontroles centra datiem, šobrīd Latvijā strauji izplatās tādi pneimokoku serotipi, pret kuriem 10-valentā vakcīna nesniedz aizsardzību. Proti, kopš 2012.gada gandrīz trešdaļu invazīvās pneimokoku saslimšanas (IPS) gadījumu ir ierosinājuši tieši 19A un 3. serotips, pret kuriem 10-valentā PCV vakcīna aizsardzību nenodrošina.

Tāpat Akmentiņa-Smildziņa informēja, ka 2022.gada sākumā viens Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) hospitalizēts pacients, kam konstatēta invazīvā pneimokoku infekcija, zaudēja dzīvību, un tas notika tieši 3. serotipa izraisītas IPS dēļ. Bērns bija vakcinēts pret pneimokoku infekciju, taču ar 10-valento vakcīnu, kas nenodrošina aizsardzību pret 3. serotipu.

Savukārt otrajā gadījumā pilnībā vakcinētam pacientam ilgstoši bija jāuzturas intensīvās terapijas nodaļā, kur bērns tika mākslīgi elpināts, vēlāk pārvests uz stacionāra pulmonoloģijas nodaļu - arī šajā gadījumā notikušais piedzīvots pierādītas pneimokoku 3. serotipa izraisītas smagas pneimonijas un bakteriālas sepses dēļ.

IVP uzsver, ka no pneimokoku infekcijas mirst arī vecākās paaudzes cilvēki - pilnībā vakcinēti, taču ar vakcīnu, kas nepasargā no šobrīd izplatītajiem serotipiem.

Ņemot vērā, ka IVP darbojas sabiedrības interesēs un tās galvenais mērķis ir izvērtēt ar vakcināciju un valsts imunizācijas politiku saistītos jautājumus, un sniegt priekšlikumus to risināšanai, IVP atkārtoti ziņo par bīstamību, ko nes līdzi tādas vakcīnas izvēle, kas nepasargā no sabiedrībā cirkulējošiem pneimokoku serotipiem.

IVP februārī tikās ar veselības ministri Līgu Meņģelsoni, lai skaidrotu situāciju un nepieciešamību veikt vakcīnas steidzamu nomaiņu - Latvijā ar pašreizējo PCV imunizācijas kalendārā lietoto vakcīnu netiek sniegta pilnvērtīga iespējamā aizsardzība pret jebkura veida pneimokoku infekcijas formām. Tāpēc būtiski pēc iespējas savlaicīgāk nodrošināt bērnus ar plašāka serotipu spektra aizsardzības PCV vakcīnām, lai novērstu pneimokoku ierosināto infekciju izraisītas smagas komplikācijas un pat nāves risku, kas pierādīti sniegtu arī sekundāru ietekmi uz pneimokoku infekcijas izplatību un saslimšanas gadījumiem pieaugušo populācijā, jo īpaši senioru vidū.