Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Veselība

Plāno papildināt "e-veselībā" pieejamo informācijas klāstu par katra cilvēka veselības stāvokli

© f64.lv, Dāvis Ūlands

Valdībā šodien skatīs Veselības ministrijas (VM) izstrādātos grozījumus, kas paredz "e-veselības" sistēmā iekļaut datus par alerģijām un retās slimības diagnozi.

Paredzēts, ka "e-veselības" sistēmā pacienta veselības pamatdatos par alerģiju tiks iekļauti arī dati par tās tipu, veidu alergēnu (zāļu alerģijas gadījumā arī medikamenta aktīvā viela, zāļu nosaukums) un tā izraisīto alerģisko reakciju, tās smaguma pakāpi, kontrolējamību, kā arī konstatācijas aprakstu. Tāpat sistēmā pacienta veselības pamatdatos tiks iekļauta arī informācija par personas retās slimības diagnozi atbilstoši aktuālajai "ORPHAcode" reto slimību klasifikācijai, kā arī retās slimības diagnosticēšanas datumu.

Līdz ar to visām pacienta ārstniecības procesā iesaistītajām ārstniecības personām tiks nodrošināta iespēja piekļūt šiem veselības datiem, pat ja ārstniecības persona nav šo datu autors.

Grozījumi paredz, ka "e-veselībā" tiks iekļauti dati par personas nāves cēloni, un tos iesniegs Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC). Tāpat sistēmā plānots iekļaut datus par invaliditātes vai prognozējamas invaliditātes pamatdiagnozi, blakusdiagnozi atbilstoši "SSK-10" un par invaliditātes vai prognozējamas invaliditātes sākuma datumu un beigu datumu.

VM norāda, ka no 2024.gada 1.janvāra pacienti, ārstniecības iestādes, aptiekas un augstskolas "e-veselībai" varēs piekļūt tikai ar kvalificētiem personu elektroniskās identifikācijas līdzekļiem. Līdz tam Nacionālais veselības dienests nodrošinās aktīvu iedzīvotāju informēšanu par šīm izmaiņām. Savukārt prasības par identifikāciju sistēmā tikai ar kvalificētiem elektroniskās identifikācijas līdzekļiem atlikšana uz 2031.gadu, kad visām sabiedrības grupām būs spēkā prasība par eID kā obligātu personu apliecinošo dokumentu, nav atbalstāma datu drošības apsvērumu dēļ.

Vienlaikus pacients, kuram nav iespējas piekļūt veselības informācijas sistēmai atbilstoši noteiktajiem autentifikācijas veidiem, var piešķirt tiesības citai personai apstrādāt veselības informācijas sistēmā uzkrātos datus pacienta vietā.