Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Klīnika: Vairāk nekā 60% sieviešu pēc 40 gadiem ir vesela bērniņa ieņemšanas problēmas

© Pixabay

Vairāk nekā 60% sieviešu pēc 40 gadiem ir vesela bērniņa ieņemšanas problēmas, aģentūrai LETA pavēstīja dzemdību speciāliste, klīnikas "iVF Riga" vadītāja Violeta Fodina.

Pēc viņas paustā, daudzus gadus Latvijā katastrofāli pasliktinās dzimstības rādītāji. Sievietes izvēlas dzemdēt arvien lielākā vecumā, atliekot bērniņa ieņemšanas jautājumu pat līdz 40 un vairāk gadiem, taču tobrīd vairāk nekā 60% sieviešu saskaroties ar vesela embrija ieņemšanas problēmām, bet 10% gadījumu bērniņa ieņemšanas iespējas izslēdzot vispār.

Fodina norādīja, ka no gada uz gada jaundzimušā mātes vidējais vecums palielinās. 2021.gadā Latvijā vidējais sievietes vecums, kas pirmo reizi pasaulē laidusi bērniņu, sasniedza 28 gadu vecumu. Viņa skaidroja, ka bērniņa atlikšana saistīta gan ar vēlmi sākotnēji veidot karjeru, gan ar drošības sajūtu, ko sniedz īstais partneris. Tomēr nereti brīdī, kad sievietes lemj par labu bērniņam fiziskā ķermeņa novecošanās rada problēmas iegūt veselu embriju un pat medicīniskā apaugļošana nav risinājums, tā kā sievietes olšūnu kvalitāte vecumā no 35 līdz 40 gadiem būtiski krītas. Pēc 43 gadu sasniegšanas grūtniecībai iestājoties vien retos gadījumos.

Lai risinātu demogrāfijas problēmas un palīdzētu ģimenēm izvairīties no neauglības diagnozes, kas nereti kļūst par traģēdiju, līdz jūnijam norisināsies kampaņa "Bērnam būt", kuras laikā tiks padziļināti runāts ne tikai par sievietes, bet arī vīrieša reproduktīvo veselību.