Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Par gadījumiem, kad ar vakcināciju pret Covid-19 pacientam nodarīts kaitējums veselībai, ZVA izmaksās 30 000 eiro

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Zāļu valsts aģentūra (ZVA) pieņēmusi lēmumus izmaksāt 30 000 eiro kompensācijas par gadījumiem, kad ar vakcināciju pret Covid-19 pacientam nodarīts kaitējums veselībai, liecina Veselības ministrijas (VM) izstrādātais informatīvais ziņojums, kuru otrdien atbalstīja valdībā.

ZVA 2023.gada 24.janvārī pieņēma lēmumu piešķirt kompensāciju 5000 eiro apmērā par "Spikevax" jeb "Moderna" vakcīnas pret Covid-19 infekciju blakusparādību izraisīto vidēji smagu kaitējumu pacienta veselībai. Tāpat šajā dienā ZVA pieņēma lēmumu piešķirt 10 000 eiro kompensāciju par "Comirnaty" jeb "Pfizer" vakcīnas pret Covid-19 infekciju blakusparādību izraisīto vidēji smagu kaitējumu pacienta veselībai.

Savukārt 26.janvārī ZVA pieņēma lēmumu piešķirt kompensāciju 10 000 eiro apmērā par "Vaxzevria" jeb "AstraZeneca" vakcīnas pret Covid-19 infekciju blakusparādību izraisīto vidēji smagu kaitējumu pacienta veselībai, bet 31.janvārī - 5000 eiro par "Pfizer" vakcīnas pret Covid-19 infekciju blakusparādību izraisīto vidēji smagu kaitējumu pacienta veselībai.

Tādējādi uz 2023.gada 6.februāri kopējās kompensācijas izmaksas veido 30 000 eiro, ko nepieciešams izmaksāt atbilstoši ZVA lēmumiem.

Ierasti līdzekļus VM piešķīra no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem", taču ministrija skaidro, ka šoreiz to nevar izdarīt līdz likuma "Par valsts budžetu 2023.gadam un budžeta ietvaru 2023., 2024. un 2025.gadam" pieņemšanai. Tādēļ VM rosina atļaut ZVA uzņemties saistības un veikt no ZVA budžeta izmaksas saistībā ar vakcīnas pret Covid-19 infekciju blakusparādību izraisīto smagu vai vidēji smagu kaitējumu pacienta veselībai vai dzīvībai līdz likuma "Par valsts budžetu 2023.gadam un budžeta ietvaru 2023., 2024. un 2025.gadam" pieņemšanai.

LETA jau rakstīja, ka lēmumus par kompensāciju piešķiršanu pieņem ZVA. Saskaņā ar Covid-19 infekcijas pārvaldības likumu pieteikums izmaksāt kompensācijas var iesniegt ne vēlāk kā divu gadu laikā no kaitējuma atklāšanas dienas, taču ne vēlāk kā triju gadu laikā no vakcinācijas dienas.

Kompensāciju var pieprasīt tie cilvēki, kuri vakcināciju veikuši Latvijā ar Eiropas Zāļu aģentūrā reģistrētu vakcīnu un veselībai vai dzīvībai nodarītais kaitējums ir tieši saistīts ar vakcīnas izraisītu blakusparādību, kas norādīta zāļu jeb vakcīnu lietošanas instrukcijā, kā rezultātā radušies paliekoši vai ilgstoši veselības traucējumi, kuru dēļ pacienta pašaprūpe un funkcionalitāte nav atjaunojusies vismaz 26 nedēļu laikā.