Neiro klīnikā veikts unikāls, Latvijā iepriekš nekad neveikts balsenes izmeklējums

© Publicitātes foto

"Veselības centru apvienības" Neiro klīnikā pirmajiem pacientiem Latvijā veikts balsenes muskuļu elektromiogrāfijas izmeklējums, informē "Repharm" komunikācijas direktore Līga Ribkinska.

Ambulatori šāds izmeklējums veikts, pateicoties saskaņotai divu specialitāšu ārstu - otolaringologa un neirologa-elektromiogrāfijas speciālista - sadarbībai. Tas ir nozīmīgs balss zuduma vai citu izmaiņu iemesla un ārstēšanas iespēju noskaidrošanai.

Elektromiogrāfija ir muskuļu biopotenciālu reģistrācijas metode ar adatu elektrodiem, pacientam atrodoties miera stāvoklī un veicot muskuli aktivizējošu kustību. Balsenes muskuļu elektromiogrāfijas izmeklējums nozīmīgs balss izmaiņu iemesla noskaidrošanai un arī terapijai.

Kā skaidroja otorinolaringoloģe Alise Adoviča, lai jebkuri, arī balsenē esošie muskuļi, kustētos, tiem nepieciešama impulsācija, kas nāk no nerva. Ja muskulis nekustas, bez papildu izmeklēšanas ne vienmēr ir iespējams atklāt iemeslu. Taču, veicot elektromiogrāfiju un analizējot iegūtos datus, var precizēt, kāpēc tiek novērota muskuļa samazināta vai pastiprināta darbība. Piemēram, pacientam ir spazmatiska disfonija - balss izmaiņas, kas rodas no balss muskuļu pastiprinātas darbības, savelkoties arī miera stāvoklī.

Viņa norādīja, ka balsenes muskuļu elektromiogrāfija ir nepieciešama diagnozes precizēšanai, kā arī lai noteiktu prognozi tad, ja ir jau diagnosticēta vienpusēja balss saišu parēze. Analizējot izmeklējuma rezultātus, varam izveidot ārstēšanas un rehabilitācijas plānu. Lai izvērtētu izmaiņas dinamikā, nepieciešamības gadījumā šo izmeklējumu var veikt atkārtoti. Elektromiogrāfija ļauj ne tikai izmeklēt, bet arī ārstēt - injicēt muskulī medikamentu, piemēram, botulīna toksīnu, kas spazmatiskas disfonijas gadījumā mazina balsenes muskuļu pārmērīgu savilkšanos, uzsvēra ārste.

Elektromiogrāfijas speciāliste, neiroloģe Marina Mihailova informēja, ka, iedurot muskulī speciālu adatu, kam galā ir reģistrējošs un references elektrods, var uztvert un reģistrēt muskuļa aktivitāti, kas redzams datora ekrānā. Speciālista uzdevums ir interpretēt šī muskuļa aktivitāti, nosakot - tas ir vesels vai bojāts - un, ja bojāts, izteikt atveseļošanās prognozi.

Viņa atzina, ka šī bija pirmā reize, kad elektromiogrāfiju veikusi kopā ar citu speciālistu, katram piedaloties ar savu kompetenci.

VCA Neiro klīnika ir viena no pirmajām Latvijā, kas ambulatori nodrošina plašu agrīnu un mūsdienīgu diagnostiku un ārstniecību. Neirofizioloģiskie izmeklējumi un ārstēšana pieejama pieaugušajiem un bērniem no trīs gadu vecuma. Pieejamo pakalpojumu klāstā ir elektroencefalogrāfija, elektroneiromiogrāfija, miega izmeklējumi (polisomnogrāfija, poligrāfija), slīpā galda tests, vestibulārie testi (Hit tests), kapnogrāfija, kvantitatīvā sensorā testēšana, kā arī pieejamas neirologa, neirologa-otolaringologa un miega speciālista konsultācijas. Neiro klīnika piedāvā arī ārstu konsīliju un ir pieejami gan valsts apmaksāti, gan maksas pakalpojumi.

Veselība

Ārstu biedrības nosodītais Edgars Mednis, kuram ir ne tikai homeopāta, bet arī pediatra sertifikāts, ar profesijai neatbilstošiem izteikumiem dalījies jau agrāk, pirms Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas nomelnošanas saistībā ar difterijas gadījumiem. Iepriekš Ārstu biedrība bezdarbībā vien plātīja rokas, bet šoreiz izskanējis vismaz skaidrs nosodījums. Taču joprojām nemainīgi Mednis var praktizēt kā sertificēts, proti, valsts atzīts ārsts, ziņo "De facto".

Svarīgākais