Ventspils slimnīcā slēdz Covid-19 testēšanas punktus

© imago images/Bihlmayerfotografie/Scanpix/Leta

Ņemot vērā Nacionālā veselības dienesta (NVD) veiktās izmaiņas Covid-19 infekcijas laboratoriskās izmeklēšanas organizēšanas algoritmā, Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas Covid-19 analīžu ņemšanas punkti Ventspilī no šodienas tiek slēgti, informē SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" sabiedrisko attiecību vadītāja Linda Rudzroga.

Saskaņā ar jauno valsts apstiprināto kārtību - turpmāk valsts apmaksāti Covid-19 testi tiek veikti tikai slimnīcas pacientiem.

Rudzroga norāda, ka slimnīca strādā pie tā, lai jau tuvākajā laikā ikvienam, kuram ir nepieciešamība nodot Covid-19 testu, būtu iespējams par maksu to veikt slimnīcā, vienlaikus garantējot epidemioloģiski drošu vidi pārējiem pacientiem un slimnīcas personālam.

Izmaiņas Veselības ministrija pamato ar to, ka, mainoties vīrusa īpatnībām, epidemioloģiskajai situācijai un pieejai pretepidēmijas pasākumu veikšanā, kā arī ņemot vērā vakcinācijas pieejamību, stingriem epidemioloģiskās kontroles pasākumiem Covid-19 infekcijas perēkļos vairs nav būtiskas nozīmes, norāda Rudzroga.

Slimnīca informē, ka gadījumā, ja mainīsies epidemioloģiskā situācija un Covid-19 infekcijas laboratoriskās izmeklēšanas organizēšanas algoritms, pēc nepieciešamības tiks rasti risinājumi valsts apmaksātas testēšanas atsākšanai.

Kā vēsta Veselības ministrija, turpmāk valsts apmaksātus Covid-19 testus veiks tikai klīnisku indikāciju gadījumos pacientiem, kuriem nepieciešama ārstēšana slimnīcā, lai mazinātu infekcijas slimības izplatības riskus ārstniecības iestādēs, kur koncentrējas cilvēki ar novājinātu imunitāti, pacienti ar hroniskām slimībām un citas riska grupas. Ambulatori testēšanu apmaksās grūtniecēm ar Covid-19 saslimšanas pazīmēm, ārstam pirms tam izvērtējot testa nepieciešamību un rezultātu nozīmi ārstēšanas procesā.

Stacionāros profesionālo SARS-CoV-2 antigēna testu varēs veikt ikvienam pacientam, iestājoties slimnīcā atbilstoši iestādes noteiktai kārtībai. Savukārt RNS testus varēs veikt gadījumos, kad antigēna tests uzrādījis negatīvu rezultātu un pacientam ir smaga slimības gaita vai akūtas elpceļu infekcijas slimības pazīmes vai citas pazīmes, kas raksturīgas Covid-19 infekcijai un citi saslimšanas simptomi.