Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Veselība

Baiba Rozentāle pārsteigta par šā gada gripas epidēmiju

© Kaspars Krafts/F64

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) par gripas epidēmijas sākumu šogad paziņoja 7.decembrī. Pēc Latvijas Infektoloģijas centra vadītājas un galvenā ārstes, profesores Baibas Rozentāles teiktā, nekad iepriekš gripas epidēmija nav sākusies tik agri.

"Šogad ir viena neierasta lieta. Gripas epidēmija ir sākusies. Savā mūžā tik ātru gripas epidēmiju es neesmu piedzīvojusi. Pati agrākā bija 31. decembrī, lai sabojātu, kā es saku, cilvēkiem Jaunā gada svinības jeb sagaidīšanu. Tagad Slimību profilakses un kontroles centrs jau to ir izsludinājis un, pēc objektīvi pieņemtajiem rādītājiem saslimstība turpina pieaugt. Mēs kā infektologi to jau prognozējām. Divus gadus visagresīvākais no visiem augšējo elpceļu vīrusiem, kāds ir gripas vīruss, tika nepelnīti nospiests. (..) Un tagad viņš paņems savu, " intervijā Latvijas Radio raidījumā "Laikmeta krustpunktā" žurnālistam Arnim Krauzem saka Latvijas Infektoloģijas centra vadītāja un galvenā ārste, profesore Baiba Rozentāle.

SPKC dati liecina, ka decembra sākumā gripas intensitāte salīdzinājumā ar novembra beigām palielinājusies - bijuši 106,7 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem (novembra beigās 64,9 uz 100 000 iedzīvotājiem), tāpēc, turpinoties ievērojamam saslimstības pieaugumam ar dažādām elpceļu infekcijas slimībām, riska grupu iedzīvotājus SPKC aicina lietot sejas maskas vai respiratorus FFP2. To lietošana ir nepieciešama slēgtajās telpās, kur nav iespējams distancēties no citiem cilvēkiem, īpaši vietās, kur ir liels cilvēku skaits, notiek drūzmēšanās, nav nodrošināta pietiekama ventilācija. Labākais variants ir atturēties no šādu vietu apmeklēšanas, īpaši ar maziem bērniem, vai cilvēkiem ar hroniskām slimībām, senioriem, personām ar imūnsupresiju, cilvēkiem, kuri bieži un smagi slimo ar elpceļu infekcijām.

Savukārt aizvadītajā nedēļā Latvijā ārstniecības iestādēs nogādāti 93 cilvēki, kuriem konstatēta gripa, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati. Vairāk par aktuālo situāciju šeit.

Speciālisti aicina seniorus un cilvēkus ar hroniskām slimībām neatlikt vakcināciju pret sezonālo gripu un Covid-19 .