Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

RAKUS: Nevaram atļauties ārstiem 4500 eiro vieta maksāt 7500 eiro mēnesī

© Oksana Džadana/F64

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca (RAKUS) ir gatava "konstruktīviem kompromisiem", taču nepakļausies dažu Latvijas Onkoloģijas centra (LOC) LOR ārstu prasībai "nesamērīgi palielināt darba samaksu uz citu kolēģu rēķina", aģentūru LETA informēja slimnīcas preses sekretāre Ilga Namniece

Latvijas Televīzija vēstīja, ka LOC, iespējams, tuvākajā laikā varētu zaudēt uzreiz trīs vadošos LOR speciālistus un līdz ar to veselu nodaļu. Ārsti uzteikuši darbu gan nekonkurētspējīga atalgojuma dēļ, gan tāpēc, ka ilgstoši neesot saņēmuši atbilstīgu materiāltehnisko nodrošinājumu darbam.

RAKUS skatījumā, stacionārā esošā situācija ir neobjektīvi un nepilnīgi atainota, proti, "rodas priekšstats, ka runa ir vien par pāris simtu eiro algas pielikumu un ilgstošu atpalicību apgādē ar jaunākajām medicīnas tehnoloģijām un instrumentiem, taču tas neatbilst patiesībai".

Namniece informēja, ka pēdējā gada laikā LOC piegādātas vai arī piegādes procesā ir jaunākās medicīnas tehnoloģiju iekārtas un instrumenti vairāk nekā 7 miljonu eiro vērtībā. To vidū ir magnētiskās rezonanses iekārta, četri operāciju galdi, 4K laproskopijas torņi, infūzijas sūkņi, specializētais LOR aprīkojums un instrumenti, lineārais paātrinātājs un scintigrāfijas iekārta un citas iekārtas un instrumenti.

Prasību iegādāties jaunākās paaudzes specializēto ķirurģisko mikroskopu LOR aplikācijām un specializēto CO2 lāzeru LOR aplikācijām 240 000 eiro vērtībā slimnīcas valde risinājusi paātrinātā kārtībā, un minētās iekārtas tuvāko trīs mēnešu laikā būs iepirktas un piegādātas.

Runājot par atalgojumu, Namniece skaidroja, ka šobrīd vidējā darba samaksa pirms nodokļu nomaksas LOC LOR specializācijas ārstiem, kuri uzrakstījuši atlūgumus, ir virs 4500 eiro, bet viņi pieprasījuši to palielināt līdz vismaz 7500 eiro pirms nodokļu nomaksas, kas neesot izpildāmi.

Namniece norādīja, ka slimnīca kā valsts kapitālsabiedrība šobrīd nevar atļauties tik krasu atalgojuma palielinājumu, turklāt tas būtu negodīgi arī attiecībā pret citiem ārstiem, kuri strādā ar ne mazāku intensitāti un darba apjomu un šobrīd saņem krietni mazāku atalgojumu. Viņa skaidroja, ka apelēšana pie pacientu interesēm šajā gadījumā vairāk liekot domāt, ka pacients šajā situācijā kalpo kā instruments savu profesionālo ambīciju apliecināšanai un pašlabuma vairošanai.

Vienlaikus viņa piebilda, ka arī šādā situācijā slimnīca ir gatava konstruktīvai sarunai ar LOC LOR ārstiem, kuri iesnieguši atlūgumus, lai rastu samērīgu kompromisu un vienotos par daba attiecību turpināšanu. RAKUS vērš uzmanību, ka slimnīca nevar piekāpties neizpildāmām prasībām.

Slimnīca informēja, ka šobrīd tiek veikti "visi nepieciešamie pasākumi", lai darba attiecību pārtraukšanas gadījumā nākamgad nodrošinātu visu onkoloģisko pacientu aprūpi un LOR nodaļa varētu turpināt darbu.