Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Ķīmijterapijai nepieciešamo medikamentu krājumus sola atjaunot vien mēneša beigās [papildināta 16:02]

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Novembra beigās, 30.novembrī, tiks atjaunota ķīmijterapijai nepieciešamā medikamenta - kalcija folināta - pieejamība Latvijā, aģentūrai LETA pavēstīja Zāļu valsts aģentūras (ZVA) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dita Okmane.

Iepriekš Latvijas Onkoloģijas centra (LOC) ārsti bija cēluši trauksmi, ka varot apstāties būtiska preparāta - kalcija folināta - piegāde, vēstīja LTV. Bez tā nav iespējams veikt ķīmijterapiju kuņģa, zarnu un cita vēža pacientiem pirms un pēc operācijas, bet ar citu vielu kalcija folināts neesot aizstājams.

Kā aģentūrai LETA skaidroja ZVA, medikamentus LOC saņem valsts iepirkuma ietvaros, kur kompetentā iestāde ir Nacionālais veselības dienests (NVD).

ZVA informēja, ka zāļu reģistrācijas apliecības īpašnieka "Teva Pharma B.V." pilnvarotā persona ir informējusi ZVA par zāļu "Leucovorin-Teva šķīdums injekcijām" pieejamības pārtraukumu no 2022.gada 1.novembra nepietiekamas ražošanas kapacitātes dēļ. Vienlaikus solīts, ka nākamā šo zāļu piegāde plānota 2022.gada 30.novembrī.

NVD skaidroja, ka zāļu nepieejamības situācija var rasties dažādu iemeslu dēļ. Piemēram, zāļu ražošanas posmā radušos apstākļu dēļ, zāļu kvalitātes pārbaudes posmā, zāļu uzglabāšanas posmā, zāļu piegādes posmā un citu, kas ir iemesls, kāpēc medikaments nenonāk līdz pacientiem. Katru šo posmu uzrauga zāļu ražotājs, izplatītājs vai piegādātājs.

NVD veic savstarpēji noslēgtā līguma ar zāļu piegādātāju uzraudzību un veic visas nepieciešamās darbības, lai situācijā, kad tiek saņemta informācija par noteikta medikamenta īslaicīgu nepieejamību, nodrošinātu ārstniecības iestādes ar nepieciešamajām zālēm. Piemēram, zāļu piegādātājam tiek uzdots meklēt alternatīvas zāles, kas ir reģistrētas citās valstīs. NVD gan atzīmē, ka Latvijā ir reģistrēti tikai divi kalcija folināta medikamenti.

Savukārt gadījumā, ja alternatīvas zāles nevar piedāvāt, piegādātājam tiek uzdots meklēt alternatīvas zāles, kas nav reģistrētas ES dalībvalstīs. Ja arī šis risinājums nav operatīvi īstenojams, tad piegādātājs iespēju robežās var vienoties ar citu valsti (valsts institūciju vai zāļu lieltirgotavu) par terminētu aizņemšanos, ja šīs valsts krājumos vēl ir pieejamas konkrētās zāles un šī dalībvalsts, izvērtējot savu ārstniecības iestāžu vajadzības un krājumus, ir pieņēmusi lēmumu par iespēju dalīties ar zāļu krājumu.

Pēc Okmanes paustā, patlaban komersanti ir izrādījuši interesi ievest minētās zāles kā nereģistrētas zāles. ZVA, reaģējot uz saņemto informāciju un komersanta iesniegumu, šī gada 16.novembrī izsniedza individuāli piešķirtu nereģistrētu zāļu izplatīšanas atļauju kalcija folinātu saturošām zālēm.

ZVA uzsver, ka būtiska nozīme problēmas risināšanā ir savlaicīgai iesaistīto pušu informēšanai un paziņojumu sniegšanai.

Tikmēr NVD aicina ņemt vērā, ka zāļu nepieejamība ietekmē vairākas dalībvalstis. Kalcija folināta gadījumā zāļu nepieejamība skārusi ne tikai Latviju, bet arī citas Baltijas valstis.