Sabiedriskās vietās sejas masku turpina nēsāt 6% aptaujāto iedzīvotāju

© Ģirts Ozoliņš/F64

Vietās, kur nav iespējams ievērot drošu distanci citam no cita, kopumā 6% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju nēsā sejas maskas, piemēram, pārpildītā sabiedriskajā transportā, veikalā un citās vietās, kur drūzmējas daudz cilvēku, bet vēl 12% to drīzāk dara nekā nedara, tā secināts BENU Aptiekas Stresa termometra datos, kas iegūti sadarbībā ar kompāniju GEMIUS, aptaujājot vairāk nekā 1600 respondentu.

Tikmēr vairāk nekā 4/5 respondentu jeb 81% vietās bez iespējas ievērot savstarpējo distanci sejas masku nenēsā (nē - 59%, drīzāk nē - 22%), bet vēl 1% konkrētu viedokli sniegt nevarēja.

Salīdzinot šos datus ar septembrī iegūtajiem rezultātiem, šobrīd iedzīvotāji pārpildītās vietās sejas masku nēsā retāk - septembrī to darīja 9%, bet vēl 13% to drīzāk darīja nekā nedarīja. Tikmēr vairāk nekā ¾ respondentu jeb 76% vietās bez iespējas ievērot savstarpējo distanci sejas masku nenēsāja (nē - 59%, drīzāk nē - 17%), bet vēl 2% konkrētu viedokli sniegt nevarēja.

Analizējot datus pēc dzimuma, biežāk sejas masku vietās, kur nav iespējams ievērot drošu distanci, nēsā sievietes - viņu vidū to dara 21% (jā - 8%, drīzāk jā - 13%), kamēr vīriešiem šis rādītājs ir 16% (jā - 5%, drīzāk jā - 11%). Tikmēr 79% sieviešu (nē - 59%, drīzāk nē - 20%) un 83% vīriešu (nē - 60%, drīzāk nē - 23%) sejas masku minētajos gadījumos nenēsā, bet vēl 1% sieviešu un tikpat vīriešu konkrētu viedokli šajā jautājumā sniegt nevarēja.

Pēc vecuma sejas masku biežāk turpina nēsāt vecāka gadagājuma cilvēki - vecumā no 55 līdz 74 gadiem šādu atbildi sniedza 27% (jā - 10%, drīzāk jā - 17%), kam seko respondentu grupa vecumā no 18 līdz 24 gadiem (jā - 7%, drīzāk jā - 14%), kamēr pārējās vecuma grupās šis rādītājs svārstās no 11% līdz 16%.

Vērtējot aptaujas datus pēc ģimenē lietotās sarunvalodas, nedaudz biežāk sejas masku vietās bez iespējas ievērot drošu distanci nēsā latvieši - viņu vidū šis rādītājs ir 18% (jā - 6%, drīzāk jā - 12%), kamēr krievvalodīgajiem - 16% (jā - 6%, drīzāk jā - 10%). Tikmēr 80% latviešu (nē - 59%, drīzāk nē - 21%) un 84% krievvalodīgo (nē - 62%, drīzāk nē - 22%) to nedara, bet vēl 1% aptaujāto latviešu konkrētu viedokli sniegt nevarēja.

Pēc izglītības līmeņa rezultāti kopumā ir līdzīgi. Iedzīvotu vidū ar iegūtu augstāko izglītību sejas masku vietās, kur nevar ievērot drošu distanci, nēsā 18% (jā - 7%, drīzāk jā - 11%), kamēr respondentiem ar vidējo izglītību šis rādītājs ir 19% (jā - 5%, drīzāk jā - 14%). Tikmēr sejas masku minētajos gadījumos nenēsā 82% augstāko izglītību ieguvušo respondentu (nē - 61%, drīzāk nē - 21%) un 81% aptaujāto ar vidējo izglītību (nē - 57%, drīzāk nē - 24%), bet vēl 1% katrā no respondentu grupām konkrētu viedokli sniegt nevarēja.

BENU Aptieka aicina ievērot Veselības ministrijas un Slimību profilakses un kontroles centra ieteiktos Covid-19 profilaktiskos pasākumus.

  • Sekot līdzi aktuālajai informācijai par vakcināciju pret Covid-19 un vakcinēties. Aktuālā informācija par plānoto vakcinācijas procesu ir pieejama SPKC un Nacionālā veselības dienesta mājaslapas.
  • Izvairīties no kontakta ar citiem cilvēkiem un uz sabiedriskām vietām nedoties pat ar mazākajiem elpceļu saslimšanas simptomiem, bet gan sazināties ar ģimenes ārstu un ārstēties mājās.
  • Publiskās vietās censties ievērot 2 metru distanci.
  • Ievērot roku higiēnu - regulāri un pareizi mazgāt rokas. Ja tas nav iespējams, izmantot roku dezinfekcijas līdzekli, kā arī ar netīrām rokām nepieskarties sejai.
  • Regulāri vēdināt telpas - vairākas reizes dienā plaši atvērt logus.
  • Vietās, kur nav iespējams ievērot drošu distanci, ieteicams lietot sejas masku vai respiratoru FFP2, kas ir īpaši ieteicams cilvēkiem ar hroniskām slimībām, pazeminātu imunitāti. Lietojot sejas masku, ir cieši jānosedz deguns un mute.

Veselība

Šorīt, 19. septembrī, pie Saeimas ēkas ar emocionāliem reto slimību pacientu stāstu lasījumiem tika pievērsta Saeimas deputātu uzmanība akūtajam finansējuma trūkumam reto slimību ārstēšanai Latvijā. Ignorējot Ministru kabineta (MK) apstiprināto Reto slimību plānu 2023. – 2025. gadam, tiek apdraudēta esošo pacientu terapijas turpināšana un tiek liegta iespēja uzsākt ārstēšanu jauniem pacientiem, vēstīts reto slimību pacientu pārstāvju paziņojumā medijiem.