Aptiekās trūkst atsevišķu veidu antibiotikas

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Rūta Kalmuka/F64

Daudzu šajā laikā slimojošu bērnu vecākus uztrauc fakts, ka aptiekās nav nopērkams ārsta izrakstīts medikaments – antibiotiku pulveris dzeramu zāļu pagatavošanai. Trūkst antibiotiku arī pieaugušajiem, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Valsts zāļu aģentūra uzsver, ka antibiotiku trūkumu izjūt ne tikai Latvijā, bet visā Eiropā.

Trūkstošās bērnu antibiotikas tagad esot atrastas, un piegādes atsākušās,

raidījumā uzsvēra Valsts zāļu aģentūras pārstāvis.

Novembra beigās tradicionāli tiek atzīmēta Pasaules Antibiotiku nedēļu, kuras laikā iedzīvotājiem tiek atgādināts par atbildīgu antibiotiku lietošanu un sniegta informācija, ka šīs zāles jālieto vienīgi tad, kad un kā tās rekomendējis ārsts. Nepamatota antibiotiku lietošana var izraisīt antimikrobiālo rezistenci jeb stāvokli, kad baktērijas kļūst nejūtīgas pret antibiotikām un šīs zāles vairs nepalīdz.

ZVA apkopotie dati liecina, ka 2020. gadā, salīdzinot ar 2019.gadu, antibakteriālo līdzekļu jeb antibiotiku patēriņš ambulatorajā sektorā Latvijā samazinājies par 15% un bija devītais zemākais ES. Savukārt antibiotiku patēriņš hospitālajā sektorā jeb slimnīcās Latvijā ir pieaudzis par 9% un bija trešais augstākais ES dalībvalstu vidū.

Veselība

Ērces ir ļoti labi pārziemojušas aizvadīto ziemu, un šobrīd ir vērojama liela to aktivitāte, aģentūrai LETA sacīja profesore, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) stacionāra "Latvijas Infektoloģijas centrs" (LIC) galvenā ārste Baiba Rozentāle.