Deviņos mēnešos pret viltojumiem pārbaudīti 20,5 miljoni zāļu iepakojumu

© f64.lv, Oksana Džadana

Pret viltojumiem šogad deviņos mēnešos Latvijā pārbaudīti 20,5 miljoni zāļu iepakojumu, kas ir par 8% vairāk nekā attiecīgajā laika periodā pērn, liecina Latvijas Zāļu verifikācijas organizācijas (LZVO) apkopotie dati.

Kopumā Latvijā verifikācijas sistēmā līdz septembra beigām ir veikti 77,4 miljoni transakciju pretstatā 76 miljoniem transakciju 2021.gada attiecīgajā periodā.

LZVO norāda, ka transakcijas ir divu veidu - zāļu iepakojuma pārbaude un zāļu iepakojuma dzēšana no sistēmas gadījumā, kad zāles jau nonāk pie pacienta.

Gadījumā, ja pārbaudes laikā sistēma neatpazīst unikālo kodu, tiek ģenerēts trauksmes brīdinājums, ko saņem un izmeklē Veselības inspekcija.

Pēc LZVO rīcībā esošās informācijas, visi trauksmes brīdinājumi līdz šim Latvijā ir bijuši ar tehnisku izcelsmi, nevis viltojumu trauksmes. 2022.gada trešajā ceturksnī trauksmes brīdinājumu īpatsvars, kas skar Latvijas gala lietotājus, vidēji bija 0,03%, kas ir mazāk nekā Eiropas Zāļu verifikācijas organizācijas noteiktais mērķis (0,05%).

LZVO valdes priekšsēdētāja Inese Erdmane norāda, ka, pārskatot sistēmas darbības rezultātus 2022.gada deviņos mēnešos, iespējams secināt, ka verifikācijas sistēma turpina pildīt savu pamatuzdevumu un nodrošina drošu zāļu izplatīšanu, tādējādi pasargājot pacientus no viltus zālēm. "Līdz šim Latvijā nav fiksēts neviens recepšu medikamenta vai omeprazola viltošanas gadījums," viņa min.

Tāpat Erdmane uzsver, ka sistēma nemitīgi tiek pilnveidota, lai nodrošinātu, ka pacientiem Latvijā pieejamas pārbaudītas un drošas recepšu zāles.

Zāļu verifikācijas sistēma darbojas visā Eiropā, aptverot 29 valstis un savienojot vienā tiešsaistes sistēmā 2500 farmācijas uzņēmumu, 4000 vairumtirgotāju, 100 000 aptieku un 6000 slimnīcu aptieku. Gada laikā Eiropas verifikācijas sistēmā tiek veikti 10 miljardi transakciju.

Verifikācijas sistēmas izveides pamats ir ES Viltoto zāļu direktīva un Deleģētā Regula, kas nosaka detalizētus noteikumus par drošuma pazīmēm uz cilvēkiem paredzētu zāļu iesaiņojuma. Sistēma 29 Eiropas valstīs darbojas kopš 2019.gada 9.februāra. Tajā tiek pārbaudītas visas recepšu zāles un viens bezrecepšu medikaments - omeprazols.