Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Eiropas Revīzijas palāta: ES Covid-19 vakcīnu iepirkumi vēl nav pietiekami izvērtēti

© Dmitrijs Suļžics/F64

Eiropas Savienības (ES) Covid-19 vakcīnu iepirkumi vēl nav pietiekami izvērtēti, pirmdien paziņojusi Eiropas Revīzijas palāta.

Eiropas Komisija (EK) vēl nav novērtējusi, kādi uzlabojumi iespējami procedūrā, saskaņā ar kuru tika piešķirti līgumu par vakcīnu piegādi, teikts Eiropas Revīzijas palātas ziņojumā.

"Revidenti arī norāda, ka Komisija vēl nav pārbaudījusi vai izvērtējusi šo procesu, lai gūtu mācību nākotnei, kā arī pašlaik neplāno pārbaudīt savu pandēmijas iepirkumu sistēmu stresa testos vai simulācijās," norādīts ziņojumā.

Revidenti norādīja, ka Eiropas Komisijai visas ES vārdā izdevās noslēgt līgumus par 4,6 miljardu vakcīnu devu iegādi līdz 2021.gada novembrim.

Tomēr 2021.gada pirmajā pusē bija vērojamas problēmas ar piegādi. Vairumos līgumu nebija noteikts, kā risināt šādus piegādes trūkumus.

ES sarunvedēji bija pilnībā izanalizējuši iespējamās grūtības ražošanas un piegādes ķēdēs tikai pēc tam, kad lielākā daļa līgumu jau bija parakstīti.

Piegādes problēmas, kas sevišķi bija raksturīgas uzņēmumam "AstraZeneca", izpelnījās asu kritiku, sevišķi Vācijā. Visbeidzot EK 2021.gada aprīlī iesūdzēja uzņēmumu tiesā.

"Mēs secinājām, ka ES izveidoja īpaši pielāgotu centralizētu sistēmu vakcīnu iepirkumam, ar kuru izdevās izveidot sākotnējo portfeli vakcīnas kandidātiem, tai skaitā dažādiem uzņēmumiem un tehnoloģijām, bet tā sāka iepirkumu vēlāk nekā Lielbritānija un ASV," teikts Eiropas Revīzijas palātas ziņojumā.