Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Aptauja: vismaz vienu reizi ērce šosezon piesūkusies 16 % iedzīvotāju

© Publicitātes foto

Vismaz vienu reizi ērce šosezon piesūkusies 16 % aptaujāto Latvijas iedzīvotāju (vienu reizi – 10 %, vairāk nekā vienu reizi – 6 %), tā secināts BENU Aptiekas Stresa termometra datos, kas iegūti sadarbībā ar kompāniju GEMIUS, aptaujājot vairāk nekā 1400 respondentu.

Tikmēr 81 % ērču piesūkšanos šosezon nav piedzīvojuši, bet vēl 3 % konkrētu viedokli sniegt nevarēja. Salīdzinot datus pēc dzimuma, vīrieši nedaudz biežāk norādīja, ka šosezon saskārušies ar ērces piesūkšanos - viņu vidū ērce vismaz vienreiz piesūkusies 18 % (vienu reizi - 11 %, vairāk nekā vienu reizi - 7 %), kamēr sievietēm - 14 % (vienu reizi - 9 %, vairāk nekā vienu reizi - 5 %).

Ievēro piesardzības pasākumus!

Ģimenes ārste Zane Zitmane skaidro, ka ērču aktivitāte šosezon varētu būt augstāka. Tas ir saistīts ar salīdzinoši silto ziemu, kas ļāva ērcēm vieglāk pārdzīvot gada auksto periodu. Latvijā izplatītākās ērču pārnēsātās infekcijas slimības ir ērču encefalīts un Laima slimība. No ērču encefalīta sevi var pasargāt ar vakcinēšanos, bet no Laima slimības - tikai ievērojot piesardzības pasākumus.

1) Pavadot laiku brīvā dabā, izvēlies gaišu, pieguļošu apģērbu ar gludu struktūru, lai ērcei būtu mazāk iespēju “pieķerties”.

2) Regulāri pārbaudi, vai nav piesūkusies ērce, arī pēc atgriešanās mājās apskati ķermeni, nomaini apģērbu un ieej dušā.

3) Izmanto repelentus - ir pieejami sintētiskie, dabīgie un mehāniskie repelenti. Par piemērotāko repelentu izvēli ieteicams konsultēties ar farmaceitu.

4) Atceries, ka ērces mājās var atnest arī mājdzīvnieki, tāpēc regulāri pārbaudi savu mīluli, kā arī izmanto tiem paredzētus līdzekļus pret ērcēm (skaustā pilināmos vai kakla siksnas).

Ja ērce tomēr piesūkusies

Ērces piesūkšanās gadījumā jāmēģina to pareizi un pēc iespējas ātrāk noņemt nost:

1) vieta, kur tā piesūkusies, jādezinficē ar spirtu vai degvīnu;

2) ērces izvilkšanai izmanto smailu pinceti (nopērkamas aptiekās), satver ērces snuķīti pēc iespējas tuvāk ādai un lēni ar apļveida kustību izvelk to ārā, nesaspiežot ērces vēderu;

3) ja nav pieejama pincete, ap ērces snuķīti apsien divas stipra diega cilpas un, velkot aiz galiem, izņem ērci;

4) pēc izņemšanas koduma brūci dezinficē ar spirtu un rūpīgi nomazgā rokas.

Ģimenes ārste atgādina, ka, lai pārliecinātos, vai ērce nav inficēta, tā jānodod laboratoriskai izmeklēšanai. Kamēr tiek gaidīti rezultāti, ieteicams sekot līdzi ķermeņa temperatūrai, koduma vietas stāvoklim un pašsajūtai. Veselības izmaiņu gadījumā nekavējoties jāsazinās ar ārstu.

Personām, kas pēc ērces koduma inficējušās ar ērču encefalīta vīrusu, vienu līdz trīs nedēļu laikā var novērot gripai līdzīgus simptomus - paaugstinātu temperatūru, galvassāpes, sāpes ķermenī, kas saglabājas aptuveni vienu nedēļu. Tikmēr izplatītākais Laima slimības simptoms ir ādas apsārtums, kas parādās ērces piesūkšanās vietā 1 līdz 4 nedēļu laikā un izplatās 3 līdz 5 cm diametrā, bet pēc kāda laika pazūd. Retāk parādās simptomi, kas liecina, ka skarta:

1) nervu sistēma - var izpausties kā nogurums, galvassāpes, nelabums, svara zudums, neliela temperatūra;

2) locītavas - periodiskas sāpju lēkmes un uztūkums.

Jau pie pirmajiem simptomiem tūlīt jāgriežas pie ārsta.

Aptauja veikta sadarbībā ar interneta pētījumu kompāniju GEMIUS, aptaujājot 1478 respondentus.