Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Vai zobi jātīra uzreiz pēc pamošanās no rīta vai tikai pēc brokastīm? Skaidro farmaceite

© Freepik

Jautājums par to, vai zobi jātīra uzreiz pēc pamošanās no rīta vai tikai pēc brokastīm, iespējams, nomoka daudzus. Kādam vajadzētu izskatīties ikdienas zobu kopšanas rutīnai un no kādām kļūdām izvairīties, stāsta farmaceite Astrīda Ūlberga portālam "Postemees".

Pēc Ūlbergas ieteikuma, lai saglabātu veselīgu smaidu svarīga ir regulāri zobarsta apmeklējumi.

“Mutes kopšana ikdiena sastāv no rīta un vakara zobu tīrīšanas. Tā kā zobu emalja pēc brokastīm ir vājāka skābās vides dēļ, ieteicams zobus tīrīt uzreiz pēc pamošanās. Tādā veidā varam samazināt zobu emaljas bojājumu iespējamību,» sacīja farmaceite.

Vakara tīrīšana var ietvert zobu tīrīšanu un zobu diegu. "Pilnīgi pietiek ar šādu palīglīdzekļu lietošanu reizi dienā," viņš piebilda.

«Ja tas netiek darīts, starp zobiem var sākt uzkrāties pārtikas atlikumi, kuru dēļ baktērijas sāk ar tiem baroties un ar savu dzīvības aktivitāti padara vidi skābu un bojā zobu emalju. Tā veidojas caurumi,» skaidroja Ūlberga.

Pēc zobu tīrīšanas jāizskalo mute - tam, pēc farmaceita teiktā, der pilnīgi parasts remdens krāna ūdens. "Mutes skalojamais līdzeklis jālieto tad, kad ir nepieciešamība, piemēram, sausa mute, iekaisuma procesi, ķirurģiskas iejaukšanās vai slikta elpa," viņa atzīmēja un piebilda, ka ikdienas mutes skalojamajam līdzeklim jābūt bez alkohola.