Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Covid-19 Latvijā izslimojuši jau 86% Latvijas bērnu

© f64.lv, Rūta Kalmuka

Bērnu slimnīcas (BKUS) Ģimenes vakcinācijas centrs veicis pilotpētījumu, lai gūtu precīzāku izpratni par Covid-19 izplatību starp bērniem, kuriem infekcijas izraisītā saslimšana mēdz noritēt bez simptomiem vai ar ļoti viegliem simptomiem.

Rezultāti parādīja, ka 86% pētījumā iesaistīto bērnu jau vismaz vienu reizi ir izslimojuši Covid-19. Ar lielu ticamību šis pārslimojušo procentuālais skaits attiecināms uz Latvijas bērniem kopumā, ziņo Ilze Olšteina, BKUS Komunikācijas daļas speciāliste.

Pētījums tika veikts vīrusa Covid-19 Omicron varianta straujās izplatības laikā.

Tā kā šī infekcijas slimība mēdz būt asimptomātiska vai ar ļoti viegliem simptomiem, kas ir īpaši aktuāli bērnu populācijā, procentuāli augstais bērnu skaits, kas jau bija pārslimojuši Covid-19, nebija pārsteidzošs. Vienlaikus teju puse no pētījumā iesaistītajiem bērniem un viņu vecākiem nezināja, ka bērns ir pārslimojis Covid-19.

"Mums jau bija zināms, ka pieejamie dati par bērnu inficēšanos ar Covid-19 Latvijā ir nepilnīgi, jo daudzi pārslimoja, par to neuzzinot un neveicot testu. Pētījuma rezultāti sniedz precīzāku informāciju par pārslimojušo bērnu īpatsvaru. Mēs sagaidām, ka pēc katras nākamās inficēšanās ar Covid-19 slimības gaita bērniem būs vēl vieglāka. Tā kā jau pārslimojošo bērnu skaits Latvijā ir tik liels, sastopoties ar jaunu Covid-19 uzliesmojumu, varam prognozēt arī mazāku noslodzi bērnu ārstniecības iestādēm un speciālistiem," atzīst Dace Zavadska, Bērnu slimnīcas Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja.

Pētījuma dati vēl tiek sīkāk analizēti. Tie ļaus gan salīdzināt situāciju Latvijā ar situāciju citās valstīs, gan sniegt pienesumu starptautiskiem pētījumiem SARS-CoV-2 epidemioloģisko parametru precizēšanā. Tas ir ļoti svarīgi, jo saslimstības rādītāji atkal pieaug.

"Vērtējot to, vai bērnus ir nepieciešams vakcinēt pret Covid-19, ir svarīgi atcerēties, ka vakcīnas efektīvāk nekā pārslimošana pasargā no smagas slimības gaitas. Tāpēc visiem bērniem, kuriem ir hroniskas slimības, kas var ietekmēt slimības smagumu, kā arī visiem bērniem, kuri saņem imūnsupresīvu terapiju, tāpat kā citām riska grupām joprojām rekomendējam veikt vakcināciju vai balstsvakcināciju, neraugoties uz pārslimošanu ar Covid-19," uzsver Zavadska.

Bērnu slimnīcas Ģimenes vakcinācijas centrs 2022.gada sākumā veica pilotpētījumu "SARS-CoV-2 seroprevalences izvērtējums bērniem Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS)". Tajā piedalījās 200 pēc nejaušības principa uzrunāti Bērnu slimnīcas pacienti: 81 bērns vecumā līdz piecu gadu vecumam, 66 - vecumā no 5 līdz 11 gadiem, 53 bērni un jaunieši vecumā no 12 līdz 18 gadiem. Covid-19 slimības izplatības noteikšanai tika izmantots antivielu tests. Pētījums īstenots, pateicoties Bērnu slimnīcas fonda atbalstam, piesaistot līdzekļus, kurus piešķīra SIA "Roche Latvija".