Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Plānojas jauns vakcīnu iepirkums par 1,5 miljoniem eiro

© Andrius Ufartas/F64

Riska grupu vakcinācijai nākamās ziemas gripas sezonā valstij būtu lietderīgi iegādāties 109 656 vakcīnu devas par 1,5 miljoniem eiro, paredz Veselības ministrijas (VM) saskaņošanai iesniegtais informatīvais ziņojums par vakcīnu pret sezonālo gripu iegādi.

Ar šādu vakcinācijas aptveri ir plānots tuvoties Covid-19 pirmspandēmijas laika sezonālās gripas vakcinācijas aptverei.

Iepērkamo gripas vakcīnu skaitu nākamajām gripas sezonām ik gadu plāno VM Imūnbioloģisko preparātu valsts iepirkumu plānošanas darba grupa, ņemot vērā iepriekšējās gripas sezonas vakcinācijas rezultātus un ikgadējo mērķi palielināt vakcinācijas aptveri riska grupās. Līdz ar to arī gripas vakcīnu ievadei papildus nepieciešamais finansējums būs atkarīgs no kārtējā gadā iepirktā gripas vakcīnu skaita.

Pamatojoties uz iepriekš minēto, VM priekšlikums ir finansējuma atlikumu saglabāt kā neizlietoto asignējuma rezervi, lai, kāpinot vakcinācijas aptveri, tai būtu pieejami finanšu resursi gripas vakcīnu iegādei un ievadei.

VM norāda, ka gripas sezona ilgst no oktobra līdz nākamā gada aprīlim. Gripas epidēmija var ilgt no sešām līdz pat 12 nedēļām, bet gripas vīrusu cirkulācija turpinās arī pēc epidēmijas beigām. Tāpēc vakcinācija, īpaši riska grupu pacientiem, ir ieteicama jau rudens sākumā, bet ir iespējama visas gripas sezonas laikā.

Ik gadu ar gripu pārslimo vidēji 10% no iedzīvotāju populācijas. Lielākoties gripa norit vieglā vai vidēji smagā formā, bet iespējama arī smaga saslimšana. Vissmagāk no gripas cieš seniori un cilvēki ar hroniskām sirds un plaušu slimībām. Gripas infekcijas izraisītie nāves gadījumi visbiežāk sastopami cilvēkiem vecumā virs 65 gadiem.

Pasaules veselības organizācija un Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC) norāda, lai novērstu sezonālās gripas nelabvēlīgo ietekmi uz sabiedrības veselību, vakcinācijas aptverei pret sezonālo gripu riska grupās ir jāsasniedz vismaz 75%. Latvijā vakcinācijas aptvere joprojām ir viena no zemākajām Eiropas Savienībā. 2020./2021.gada gripas sezonā pret gripu vakcinējās apmēram 6,06% no Latvijas iedzīvotājiem.

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) datiem 2020./2021.gada gripas sezonā pret gripu ar valsts apmaksātu vakcīnu vakcinējās 23 876 bērni līdz divu gadu vecumam, 4 940 - grūtnieces, 7 027 - sociālās aprūpes centru (SAC) iemītnieki un 1 739 - SAC darbinieki, 7 361 ārstniecības iestāžu darbinieks un 13 349 citas riska grupas.

VM norāda, ka, lai arī vakcinācijas aptvere kopējā iedzīvotāju populācijā pieaug lēnām, atsevišķās riska grupās gripas vakcinācijas aptveres pieaugums ir bijis pat straujš, kas pierāda, ka centralizēti iepirktu vakcīnu pieejamība ievērojami palielina vakcinācijas aptveri, un tas ir efektīvs vakcināciju veicinošs mehānisms. Līdz ar to ir nepieciešams turpināt riska grupu vakcināciju pret sezonālo gripu.

VM mērķis ik gadu ir kāpināt vakcinēšanos pret gripu riska grupās, attiecīgi palielinot iepērkamo vakcīnu devu skaitu, kā arī palielinot iepērkamo vakcīnu devu skaitu, ir nepieciešams lielāks finansējums vakcīnu ievadei.

Tā kā rudenī līdz ar gripas izplatības pieaugumu, iespējams, pieaugs Covid-19 saslimstības rādītāji, nepieciešams pastiprināt gripas vakcinācijas kampaņu, lai veicinātu gripas vakcinācijas aptveri un novērstu smagas slimības un hospitalizāciju saistībā ar gripas infekciju. VM vērtējumā, informēšanas kampaņa par vakcināciju pret sezonālo gripu ir jāveic kopā ar kampaņu par vakcināciju pret Covid-19.

Tāpat VM norāda, ka gripas un Covid-19 infekcijas gadījumā ir vienas un tās pašas riska grupas, un abas infekcijas rada līdzīgu risku sabiedrībai. Tādēļ paredzēts apvienot vakcināciju pret Covid-19 ar vakcināciju pret sezonālo gripu.