Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

RAKUS strauji pieaudzis pacientu skaits, kas saimniecisko darbu laikā guvuši nopietnus un kropļojošus savainojumus

© f64.lv, Kaspars Krafts

Jūlijā Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā (RAKUS) strauji pieaudzis pacientu skaits, kas guvuši nopietnus un kropļojošus savainojumus, darot saimnieciskus darbus, vēsta slimnīcas preses sekretāre Ilga Namniece.

RAKUS Rokas un plastiskās ķirurģijas nodaļas ārsti vērš uzmanību, ka šomēnes ir veiktas jau 15 sarežģītas replantācijas operācijas pacientiem, kuriem bija iespējams rekonstruēt vai piešūt amputētos vai mehāniskās ierīcēs sadragātos pirkstus, plaukstas un rokas locītavas.

Salīdzinot ar iepriekšējā gada vasaras mēnešiem vai mājsēdes periodu, kad cilvēki aktīvi veica remontdarbus pašu spēkiem, šomēnes RAKUS novērojama pacientu, kuriem nepieciešamas sarežģītas mikroķirurģiskas rekonstruktīvas operācijas skaita pieauguma tendence. Gūto traumu un savainojumu mehānismi un veidi ir dažādi, bet biežāk parādās traumas, kas gūtas - gatavojot ziemai malkas krājumus.

Latvijas Mikroķirurģijas centra vadītājs, sertificēts plastikas ķirurgs, mikroķirurgs, rokas ķirurgs Kalvis Pastars norādīja, ka pēc sarunām ar smagi savainotajiem pacientiem noskaidrots, ka lielākā daļa no tiem ir nolēmuši sagatavot malkas krājumus ziemas sezonai.

Viņš stāstīja, - ja agrāk vienkārši tika pasūtīta jau gatava malkas krava, tad tagad cilvēki nolemj, piemēram, paši sazāģēt un saskaldīt atvesto baļķu kravu. Līdz ar to Pastars aicina ņemt vērā, ka kādreiz iegūtās prasmes ar cirvi saskaldīt malku iespējams ir aizmirsušās. Turklāt nupat iegādātais zāģis vai malkas skaldītājs ir tikpat bīstamas ierīces kā ierocis, ja tiek darbinātas un lietotas neievērojot visus drošības nosacījumus un prasības, kas minētas instrukcijā.

Mikroķirurgs atzina, ka savainojumi, kas gūti ar dažādām mehāniskām ierīcēm un darba instrumentiem ir ārkārtīgi kropļojoši. Pēc smagas operācijas sekos ilgs rehabilitācijas periods un bieži vien - pacientam paliks kāda "liecība" par pagātnē gūto traumu. Tāpat jāņem vērā pacienta un arī tuvinieku emocionālie pārdzīvojumi - krīzes situācija un ilgstošs stress.

Pastars vērš pieaugušo uzmanību, lai tie divreiz pārdomātu ar bērnu drošību saistītos jautājumus - gan iesaistot pusaudžus dažādos palīgdarbos, gan arī nosūtot brīvlaikā - padzīvot lauku vidē pie vecvecākiem. Viņaprāt, pirmais teorētiskais stāstījums vai darba gaitas secības demonstrējums nebūs pietiekams, lai varētu uzticēt pusaudzim visu darba procesu veikt patstāvīgi.

Tāpat, nosūtot uz laukiem mazāku bērnu, vecākiem būtu jāapzinās, ka arī vecvecākiem ir sava dienas kārtība un darāmie darbi, taču it īpaši - mazākus bērnus, vienmēr vajadzētu paturēt redzeslokā. Tikpat būtiski ir apzināt riskus un pārrunāt ar vecvecākiem - kā nepieļaut bīstamas situācijas.

Pastars stāstīja, ka jūlijā Rokas un plastiskās ķirurģijas nodaļas ārsti četrgadīgai meitenītei veica viena rokas pirksta replantāciju, bet otru pirkstiņu diemžēl rekonstruēt nebija iespējams. Mazā meitene bija pamanījusies neveiksmīgi iebāzt rociņu braucoša velosipēda ķēdē.

Lai saglabātu amputēto ķermeņa daļu RAKUS Rokas un plastiskās ķirurģijas nodaļas ārsti atgādina, ka amputētā ķermeņa daļa ir jāaptin tīrā, sterilā pārsējā un jāieliek celofāna maisiņā. Savukārt celofāna maisiņš būtu jāieliek traukā ar aukstu ūdeni, kuram jāpievieno nedaudz ledus. Ūdens temperatūrai jābūt +4 grādiem, tomēr amputētās ķermeņa daļas audi nedrīkst būt sasaluši.

Slimnīcā norāda, ka pacientam būtu svarīgi pēc iespējas ātrāk nonākt specializētā Mikroķirurģijas centrā, kurā viņam tiks veikta neatliekama rekonstruktīva operācija. RAKUS Rokas un plastiskās ķirurģijas nodaļas ārsti visu diennakti sniedz akūti nepieciešamo palīdzību - veicot sarežģītas, rekonstruktīvas operācijas.

Lai pasargātu sevi no traumu gūšanas un nokļūšanas slimnīcā, RAKUS ārsti atkārtoti aicina un atgādina - ievērot visus paredzētos piesardzības pasākumus darbā ar instrumentiem - sekot līdzi instrukcijai par pareizu un drošu ierīces lietošanu, darbam izvēlēties atbilstošu aizsargtērpu un aprīkojumu, kā arī neizmantot instrumentus, esot alkohola vai citu apreibinošu vielu ietekmē.