Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Perevoščikovs skaidro, kad būtu svarīgi nodrošināt otro balstvakcināciju pret Covid-19

© Oksana Džadana/ F64

Uz doto brīdi nav zinātnisku pierādījumu, ka otro balstvakcināciju pret Covid-19 infekciju būtu jāsaņem visai populācijai, TV24 raidījumā “Nedēļa. Post scriptum” atklāj Slimību profilakses un kontroles centra Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

“Galvenais otro balstvakcināciju rudenī piedāvāt un nodrošināt tiem cilvēkiem, kuriem ir liels risks nomirt vai smagi saslimt - gadus veciem cilvēkiem, kuriem 65 un vairāk gadu, ar hroniskām saslimšanām, imūnsupresētie cilvēkiem,” norāda speciālists, kurš aicina šīs personas jau sazināties ar savu ārstu un nolemt par otrās balstvakcīnas nepieciešamību.

Aizsākt otrreizēju balstvakcināciju, pēc J. Perevoščikova domām, būtu jāuzsāk jau septembrī, jo būs cilvēki, kuriem tā būs nepieciešama. Tāpat viss vajadzīgais ir nodrošināts - vakcīnas un personāls, kurš varētu potēt cilvēkus.

Nepieciešamību procesu uzsākt rudenī arī rada gadalaikam raksturīgie apstākļi - sākas skolas gaitas un darbu atsāk kolektīvi, kuros jebkura vīrusa infekcija spēj izplatīties ātri un arī Covid-19 saslimstības rādītāji var strauji palielināties. “Arī pie relatīvi vieglas klīniskas gaitas jo vairāk būs saslimušo, jo lielāks skaits nonāks slimnīcās,” norāda epidemiologs.

Uz jautājumu, vai cilvēki, kuri pēdējo vakcīnu saņēmuši pirms pusgada ir neaizsargātāki pret jaunākajiem kovida paveidiem, J. Perevoščikovs norāda, ka tie, kuri saņēma pilnu vakcinācijas kursu, arī dažreiz inficējas un saslimst, bet diezgan ātri izveseļojas - slimība nenorit smagi. “Tie, kuri pieder riska grupai un ir pagājis ļoti ilgs laiks kopš vakcinācijas pabeigšanas, tur tā ir problēma. Bet vēl lielāka problēma, ka ne visi pabeidza vakcinācijas kursu,” norāda eksperts. Problēma arī ar senioriem, kuri ne pabeidza, ne vispār uzsāka vakcināciju pret Covid-19.