Top divas jaunas Covid‑19 vakcīnas; sola, ka tās būs efektīvas pret jaunām mutācijām

© Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Sagaidāms, ka septembrī Eiropā tiks apstiprinātas divas pielāgotās Covid-19 vakcīnas, kuras būtu pietiekami efektīvas arī pret jaunām vīrusa mutācijām, ceturtdien preses konferencē paziņoja Eiropas Zāļu aģentūra, vēsta zinasTV3.lv.

Līdz šim Eiropā apstiprinātas sešas Covid-19 vakcīnas, kuras iespējams izmantot primārajai vakcinācijai pret vīrusu. Taču, sagaidot, ka rudenī vīrusa izplatība varētu saasināties un līdz ar to vīruss varētu turpināt mutēties, pašlaik norisinās darbs pie divu veidu pielāgotām Covid-19 vakcīnām.

Vakcīnas jau ir izstrādātas, bet vēl norisinās aktīva pētniecība, lai izzinātu iespējamās blakusparādības, efektivitāti, tostarp pret smagu saslimšanu un arī garā Covid-19 attīstīšanos, vakcīnas iedarbību cilvēkiem dažādās vecuma grupās u. tml.

Tāpat pašlaik norisinās darbs pie rekomendāciju izstrādes ceturtajai Covid-19 vakcīnas devai.

Veselība

Katrs trešais 13 gadus vecs zēns cieš no liekā svara, un arī meiteņu vidū aptaukošanās problēma ir aktuāla - paaugstināts ķermeņa masas indekss ir katrai piektajai pusaudžu vecuma meitenei, liecina Slimību un profilakses kontroles centra (SPKC) dati.

Svarīgākais