Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Veselība

Bērnu slimnīcas mediķu aicinājums vecākiem pirms Līgo svētkiem

© f64.lv, Gints Ivuškāns

Ņemot vērā, ka Līgo svētku laikā ne visi ģimenes ārsti ir pieejami, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) mediķi aicina vecākus pirms svētkiem pārbaudīt mājas aptieciņas saturu un ņemt to līdzi, dodoties svinēt, informē BKUS Komunikācijas daļas speciāliste Ilze Olšteina.

Slimnīca Līgo svētku laikā prognozē lielu pacientu pieplūdumu, turklāt jau kopš jūnija sākuma Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļā diennakts laikā ierodas pat līdz 220 bērnu. Aptuveni 4% pacientu stāvoklis ir veselību apdraudošs, kā rezultātā viņi vēršas BKUS, bet vairāk nekā 75% pacientu varētu ārstēties ģimenes ārsta uzraudzībā.

BKUS virsārste Renāte Snipe norādīja, ka katru vasaru ir traumatisma pieaugums, kura dēļ daudzi bērni nonāk BKUS. Šogad arvien biežāk vecāki ar bērniem ierodas Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļā dažādu vīrusu izraisītu saslimšanu dēļ. Snipe stāstīja, ka bērniem, kuru veselības stāvoklis ir kritisks, ārsti sniedz tūlītēju palīdzību, taču lielās pacientu plūsmas dēļ daudziem pacientiem līdz konsultācijai ar ārstu var nākties gaidīt pat vairākas stundas. Līdzīga situācija tiek prognozēta arī svētku un pēcsvētku dienās.

Snipe rosina pārbaudīt, vai ģimenes aptieciņā ir viss nepieciešamais, lai vecāki varētu parūpēties par bērna veselības stāvokli un uzlabot viņa pašsajūtu mājās. Tas var novērst nepieciešamību doties pie dežūrārsta vai uz slimnīcu un veikt dažādas medicīniskas manipulācijas, piemēram, katetra ievietošanu šķidruma un medikamentu ievadīšanai.

Mājas aptieciņā vajadzētu būt sarakstam ar tālruņa numuriem un adresēm, kur meklēt padomu un palīdzību svētku dienās un brīvdienās, termometram, speciālajai pincetei ērču izvilkšanai, pretsāpju medikamentiem un temperatūru mazinošiem līdzekļiem, pretalerģijas medikamentiem, dezinficējošiem līdzekļiem, pārsienamiem materiāliem, līdzekļiem apdeguma kopšanai, dzeramajam ūdenim un līdzekļiem, kas mazina atūdeņošanās risku un deguna pilieniem tūskas mazināšanai.

Snipe skaidroja, ka no no slimībām, kuras noris viegli, atlabt vislabāk ir mājās, kur bērns jūtas drošāk un mierīgāk. Augsta temperatūra dažādu vīrusu izraisītu saslimšanu dēļ ir adekvāta organisma reakcija, turklāt Latvijas klimatiskajos apstākļos tas, ka pirmsskolas vecuma bērns saslimst pat 10 reizes gadā, ir normāli. Bieži svarīgākais bērna atlabšanai ir pietiekama šķidruma daudzuma uzņemšana, temperatūru mazinošu līdzekļu lietošana un miera režīms, nevis došanās uz slimnīcu, norāda virsārste.

Vienlaikus viņa aicina vecākus būt modriem - ja slimības simptomi nemazinās dažu dienu laikā vai medikamenti nepalīdz, noteikti ir jāvēršas pēc padoma pie ģimenes ārsta vai jādodas uz tuvāko ārstniecības iestādi.

Pacientiem ir iespēja konsultēties ar BKUS pediatru pa tālruni 26112887. Brīvdienās un svētku dienās var zvanīt no plkst.10 līdz plkst.17 un no plkst.20 līdz plkst.8. Ja konkrētajā brīdī neizdodas sazvanīt norādīto tālruņa numuru, pacienti ir lūgti zvanīt atkārtoti. Zvanītāju brīvdienās ir daudz, tāpēc sazināties ārstu var izdoties tikai pēc ilgāka laika. Papildu ārsti aicina laicīgi sagatavot bērna personas kodu un citu informāciju, kas palīdzētu izvērtēt bērna veselības stāvokli.

Tāpat brīvdienās un svētku dienās visu diennakti var zvanīt uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001.

Vecāki ar bērniem var doties uz BKUS novietni "Gaiļezers" Juglas ielā 20, kur katru dienu bez iepriekšēja pieraksta rindas kārtībā no plkst.8 līdz plkst.22 pieņem pediatrs.

Savukārt, ja apdraudēta bērna dzīvība, jāzvana uz Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta tālruni 113.

BKUS aicina uz Neatliekamās medicīniskās palīdzības un observācijas nodaļu (NMPON) Bērnu slimnīcas novietnē "Torņkalns" Vienības gatvē 45 ar savu transportu doties tikai dzīvībai bīstamās situācijās vai tad, ja bērna veselības stāvoklis ir tāds, ka iespējami sarežģījumi.

Lai Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļā nekavējoties palīdzētu tiem, kuri nevar gaidīt, labāk organizētu nodaļas darbu un vecāki gūtu skaidrību par notiekošo, BKUS izveidots gaidīšanas rindas dalījums pēc krāsām jeb luksofora princips. Ja bērna stāvoklis tiek novērtēts ar sarkanu krāsu, palīdzība tiek sniegta nekavējoties, bet, ja tiek konstatēts bērna dzīvībai bīstams stāvoklis, kas novērtēts ar oranžu krāsu, ārsts bērnu apskatīs 15 minūšu laikā. Vēl ir situācijas, kuras tiek novērtētas ar dzeltenu, zaļu vai baltu krāsu - katrai cits iespējamais gaidīšanas laiks.